Termen cautat

10 sfaturi sa va descurajati copilul sa fumeze


Autor: george
Categorii
Imagini

Studiile statistice realizate recent au relevat faptul ca media de varsta la care copii se apuca de fumat alterneaza in jurul varstei de 13 ani. Tocmai de aceea este bine sa constientizati faptul ca nu este niciodata prea devreme sa dicutati cu el in privinta efectelor nocive ale fumatului, precum si sa va transformati voi insiva intr-un exemplu pozitiv in aceasta privinta. Cu toate acestea multi dintre parinti, si asta cu atat mai mult cu cat este vorba despre parinti fumatori, considera ca demersuleste destul de dificil de concretizat. In intampinarea
tuturor acestor probleme specialistii va propun 10 pasi eficienti pentru a va ajuta sa stabiliti o metoda cat mai buna de insufla copilului dumneavoastra reticenta fata de tigari.

1. Fiti dumneavoastra primul exemplu din viata copilului
Este foarte important sa constientizati faptul ca inca din primii ani de viata copilul dumneavoastra invata imitand tot ceea ce vede in jur. Studiile au demonstrat faptul ca daca parinti sunt fumatori sansele ca si copii acestora sa se indrepe, mai devreme sau mai tarziu, spre acest viciu sunt sporite considerabil. Prin urmare, este bine sa incercati sa va lasati de fumat inca inainte de venirea pe lume a copilului, iar daca demersul vi se pare prea greu, explicati-i copilului dumneavoastra faptul ca tigarile nu reprezinta o alternativa. Mai mult decat atat, amintiti-va sa nu fumati in prezenta acestuia si nici sa nu lasati tigarile sau scrumiera la indemana lui, astfel incat sa eliminati tentatia de a-si aprinde pe ascuns o tigara. Deasemenea comunicare este un factor important in aceasta situatie, si prin urmare este bine sa ii expuneti copilului cat de greu este sa va lasati de fumat, precum si sa va exprimati regretul cu privire la faptul ca ati luat calea acestui viciu.

2. Informati-va in privinta efectelor nocive ale tigarilor asupra organismului
Este foarte important pentru educatia copilului dumneavoastra este sa fiti dumneavoastra insiva foarte bine informati cu privire la efectele nocive pe care tigarile le pot avea asupra organismului uman. Astfel, veti putea sa ii expuneti si acestuia gradul de risc la care este supus daca va alege sa inceapa sa fumeze. Un lucru foarte important insa este ca aceste discutii sa nu se poarte pe un ton autoritar, ci dimpotriva sa ia forma unor discutii libere si deschise.

3.Feriti-va copilul cat mai mult de contactul cu fumul de tigara sau cu persoanele care fumeaza
Feriti-va copilul cat de mult posibil de contactul cu fumul de tigara sau cu persoanele care fumeaza, nu numai pentru exemplul negativ pe care il pot oferi, ci si pentru sanatatea acestuia. Astfel, in momentul aprinderii unei tigari in atmosfera sunt eliberate aproximativ 4000 de substante nocive, ceea ce face ca fumatorii pasivi sa fie mult mai predispusi la dezvoltarea anumitor conditii medicale, precum cancerul pulmonar. In acest sens este recomandat sa interziceti fumatul in casa sau in masina.

4. Induceti-i copilului dumneavoastra dorinta de independenta
Este recomandat ca, inca de la varste fragede, copilului dumneavoastra sa i se ofere sansa sa isi manifeste independenta. Astfel, in timp, puteti sa ii prezentati dependenta de tigari ca pe o subminare a libertatii de sine, ca pe o forma de conditionare a starii de sine si a functionarii organismului in parametrii normali. Mau mult decat atat, dezvoltand inca din copilarie o gandire autonoma, ajuns la varsta adolescentei, copilul dumneavoastra va putea sa reziste presiunilor impuse de cercul de prieteni.

5. Expuneti-i copilului dumneavoastra dezavantajele financiare ale dependentei de tigari
Pentru indeplinirea cu succes a acestui demers nu este nevoie decat sa faceti un calcul estimativ al banilor care va trebui sa ii cheltuie lunar, sau chiar anual pentru a-si cumpara tigari, precum si sa ii prezentati o lista a lucrurilor pe care le poate achizitiona in limita acestei sume.

6. Discutati deschis despre spoturile publicitare care implica tigari
Specialistii recomanda sa purtati discutii cat mai deschise, si bineinteles adaptate nivelului de varsta a copilului dumneavoastra, legat de spoturile publicitare la diferite marci de tigari. Acest lucru este cu atat mai important cu cat copilul dumneavoastra are o varsta inca frageda, si prin urmare procesul de invatare se face prin imitarea lumii inconjuratoare.

7. Apelati la ajutorul fratilor mai mari
Este bine sa mentineti un control strict si totusi subtil asupra fratilor mai mari astfel incat, pe de o parte acestia sa nu se simta neglijati, si pe de alta parte pentru fi siguri ca ei insisi nu au laut "calea tabacului". In plus, datorita apropierii de varsta fratele sau sora mai mare pot constitui un exemplu esential pentru copilul dumneavoastra. Astfel, este indicat chiar sa aplelati la ajutorul fratilor mai mari in aceasta privinta, si asta cu atat mai mult cu cat acestia, la randul lor vor simti ca le acordati atata incredere, incat sa participe activ la educatia fratiorului mai mic.

8. Propuneti activitati antifumat conducerii scolii pe care o urmeaza copilul dumneavoastra
Trebuie sa intelegeti faptul ca scoala joaca un rol esential in dezvoltarea copilului dumneavoastra, si prin urmare este foarte important ca acesta sa fie implicat in diverse activitati antifumat inca de la varste cat mai mici. Pentru aceasta, specialistii va sfatuiesc sa va implicati activ in activitatile extrascolare organizate de unitatea de invatamant la care copilul dumneavoastra este inscris. Acest lucru poate sa se concretizeze prin propuneri, sau chiar sa fiti dumneavoastra organizatorul alaturi de alti parinti.

9. Nu va lasati copilul sa se joace cu jucarii sub forma de tigari
Cand sunt mici copii reusesc sa transforme orice obiect din preajma lor intr-o jucarie. Mai mult decat atat pe piata pot fi gasite in prezent jucari sub forma de tigara sau scrumiere, astfel incat acestea sa se apropie cat mai mult de lumea adultilor. Ceea ce trebuie sa inteleaga fiecare parinte este faptul ca a-i cumpara copilului o astfel de jucarie, achivaleaza cu a-i pune in mana o tigara aprinsa.

10. Alegeti locurile publice in care nu se fumeaza
Incercati ca in momentul in care iesiti sa luati masa la un restaurant sau pur si simplu sa va recreati alaturi de familie la o terasa, sa alegeti locurile unde nu se fumeaza. In primul rand, un mediu in care este prezent fumul de tigara poate fi extrem de nociv pentru sanatatea copilului dumneavoastrasi in acelasi timp, si in plus poate constitui un exemplu negativ pentru acesta.

Bibliografie

http://www.parentingstyles.org/articles/parenting-infants-and-children/article-0064.html