Acamprosat este un medicament folosit alaturi de terapiile de consiliere pentru scaderea riscului recidivarii alcoolismului, in cazul pacientilor care au urmat tratament specific acestui tip de dependenta. Astfel, acamprosatul actioneaza asupra creierului, ajutandu-l sa functioneze din nou la parametrii normali, insa nu are capacitatea de a ameliora simptomatologia sevrajului alcoolic.
Acamprosatul poate fi regasit in farmacii sub forma de tablete, ce vor fi administrate oral de 3 ori pe zi. Astfel, pentru a va aminti cu usurinta de acest tratament, puteti sa luati acamprosatul la fiecare masa. Specialistii avertizeaza insa ca acest medicament nu trebuie sfaramat, mestecat sau strivit, ci dimpotriva inghitit cu apa, suc, lapte sau ceai. In plus, efectele acamprosatului asupra dimimuarii riscului de recurenta a alcoolismului raman active numai in perioada de tratamentsi prin urmare, daca dumneavoastra considerati ca este cazul, cereti medicului specialist o prelungire a tratamentului. Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca acamprosatul are anumite contraindicatii este foarte important ca inaintea inceperii tratamentului sa purtati o discutie deschisa cu medicul specialist, in care sa ii prezentati oricare dintre urmatoarele cazuri, la fel de importanta fiind totodata si respecatrea contraindicatiilor:
In plus, datorita faptului ca acest medicament are capacitatea de a va provoca stari de somnolenta, este foarte important sa nu va urcati la volan cel putin pana cand nu aflati care este efectul asupra organismului dumneavoastra. De asemenea este foarte important ca pe perioada tratamentului sa nu consumati alcool deloc deoarece poate interactiona negativ cu acamprosatul, inducand stari de depresie sau chiar incercari de suicid. Mai mult decat atat medicii specialisti avertizeaza asupra faptului ca aceste stari de depresie pot aparea chiar daca pacientul nu consuma alcoolsi prin urmare este foarte important sa va adresati imediat cadrelor medicale daca pacientul prezinta simptoame precum: anxietate, tristete, apatie, sentimente de vina, pierdere interesului fata de activitatile desfasurate anterior, lipsa de energie, dificultati de concentrare, de luare a deciziilorsau de memorare, irascibilitate, insomnii, schimabari ale poftei de mancare sau de greutatesau stari de agitatie. In plus, avand in vedere faptul ca in aceste momente pacientul poate fi tentat sa isi faca rau este recomandata o supraveghere stricta a acestuia.
La fel ca in cazul oricarui alt medicament, acamprosatul prezinta la randul sau reactii adverse, precum diaree, balonari, stari de ameteala si voma, dureri de stomac, pierderea poftei de mancare, iritatii, o stare de slabiciunesau chiar senzatia de mancarime, arsura sau amorteala la nivelul membrelor superioare si inferioare. Este foarte important sa va adresati medicului specialist cat mai repede cu putinta in momentul in care prezentati vreunul dintre aceste simptoame, astfel incat acestea sa nu degenereze in manifestari severe si uneori chiar ireversibile.
Exista si situatii in care doza de acamprosat administrata pacientului este prea mare, si prin urmare pacientul poate prezenta simptoame precum:
Ceea ce trebuie sa faceti in aceasta situatie este sa anuntati de urgenta medicul specialist pentru ca acesta sa poata decide in cunostinta de cauza ceea ce trebuie facut.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:21
Re: Acamprosat mod de administrare si contraindicatii
Buna ziua,
De unde se poate cumpara? Exista in farmaciile din Romania, cunoasteti distribuitori? eu nu am reusit sa il gasesc.
Multumesc!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:20
Re: Acamprosat mod de administrare si contraindicatii
Buna ziua,
De unde se poate cumpara? Exista in farmaciile din Romania, cunoasteti distribuitori? eu nu am reusit sa il gasesc.
Multumesc!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:18
Re: Acamprosat mod de administrare si contraindicatii
Buna ziua,
De unde se poate cumpara? Exista in farmaciile din Romania, cunoasteti distribuitori? eu nu am reusit sa il gasesc.
Multumesc!