Termen cautat

Acamprosat - mod de administrare si contraindicatii


Autor: george

Acamprosat este un medicament folosit alaturi de terapiile de consiliere pentru scaderea riscului recidivarii alcoolismului, in cazul pacientilor care au urmat tratament specific acestui tip de dependenta. Astfel, acamprosatul actioneaza asupra creierului, ajutandu-l sa functioneze din nou la parametrii normali, insa nu are capacitatea de a ameliora simptomatologia sevrajului alcoolic.

Modul de administrare si contraindicatiile acamprosat-ului

Acamprosatul poate fi regasit in farmacii sub forma de tablete, ce vor fi administrate oral de 3 ori pe zi. Astfel, pentru a va aminti cu usurinta de acest tratament, puteti sa luati acamprosatul la fiecare masa. Specialistii avertizeaza insa ca acest medicament nu trebuie sfaramat, mestecat sau strivit, ci dimpotriva inghitit cu apa, suc, lapte sau ceai. In plus, efectele acamprosatului asupra dimimuarii riscului de recurenta a alcoolismului raman active numai in perioada de tratamentsi prin urmare, daca dumneavoastra considerati ca este cazul, cereti medicului specialist o prelungire a tratamentului. Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca acamprosatul are anumite contraindicatii este foarte important ca inaintea inceperii tratamentului sa purtati o discutie deschisa cu medicul specialist, in care sa ii prezentati oricare dintre urmatoarele cazuri, la fel de importanta fiind totodata si respecatrea contraindicatiilor:

 • spuneti-i medicului specialist daca sunteti alergic la acamprosat, sau orice alte medicamente pe baza de sulfiti;
 • spuneti-i medicului specialist daca urmati orice tip de tratament, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale, sau daca este vorba despre vitamine, suplimente nutritive, sau tratamente naturiste, sau chiar antidepresive, astfel incat acesta sa poata adapta doza tratamentului in functie de nevoile dumneavoastra;
 • spuneti-i medicului specialist daca ati avut sau aveti porniri sinucigase, si daca vreodata ati incercat acest lucru;
 • spuneti-i medicului specialist daca folositi substante stupefiante, sau ati facut vreodata abuz de medicamentele prescrise anterior;
 • spuneti-i medicului specialist daca sunteti insarcinata, planuiti sa faceti un copil sau alaptati;
 • spuneti-i medicului specialist daca sunteti programat pentru orice tip de interventie chirurgicala (inclusiv dentara).

In plus, datorita faptului ca acest medicament are capacitatea de a va provoca stari de somnolenta, este foarte important sa nu va urcati la volan cel putin pana cand nu aflati care este efectul asupra organismului dumneavoastra. De asemenea este foarte important ca pe perioada tratamentului sa nu consumati alcool deloc deoarece poate interactiona negativ cu acamprosatul, inducand stari de depresie sau chiar incercari de suicid. Mai mult decat atat medicii specialisti avertizeaza asupra faptului ca aceste stari de depresie pot aparea chiar daca pacientul nu consuma alcoolsi prin urmare este foarte important sa va adresati imediat cadrelor medicale daca pacientul prezinta simptoame precum: anxietate, tristete, apatie, sentimente de vina, pierdere interesului fata de activitatile desfasurate anterior, lipsa de energie, dificultati de concentrare, de luare a deciziilorsau de memorare, irascibilitate, insomnii, schimabari ale poftei de mancare sau de greutatesau stari de agitatie. In plus, avand in vedere faptul ca in aceste momente pacientul poate fi tentat sa isi faca rau este recomandata o supraveghere stricta a acestuia.

La fel ca in cazul oricarui alt medicament, acamprosatul prezinta la randul sau reactii adverse, precum diaree, balonari, stari de ameteala si voma, dureri de stomac, pierderea poftei de mancare, iritatii, o stare de slabiciunesau chiar senzatia de mancarime, arsura sau amorteala la nivelul membrelor superioare si inferioare. Este foarte important sa va adresati medicului specialist cat mai repede cu putinta in momentul in care prezentati vreunul dintre aceste simptoame, astfel incat acestea sa nu degenereze in manifestari severe si uneori chiar ireversibile.

Exista si situatii in care doza de acamprosat administrata pacientului este prea mare, si prin urmare pacientul poate prezenta simptoame precum:

 • diaree;
 • pierderea poftei de mancare;
 • constipatie;
 • senzatie permanenta de sete;
 • stari de oboseala;
 • agitatie;
 • incapacitatea de a gandi limpede;
 • slabiciune musculara.

Ceea ce trebuie sa faceti in aceasta situatie este sa anuntati de urgenta medicul specialist pentru ca acesta sa poata decide in cunostinta de cauza ceea ce trebuie facut.

Bibliografie

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a604028.html

Comentarii