Termen cautat

Afectiuni oculare cauzate de fumatul excesiv


Autor: george

Oricat de surprinzator pare, fumatul excesiv este unul dintre principalii factori care contribuie la dezvoltarea degenerarii maculare. Explicatia este simpla si consta in faptul ca fumatul in exces si pentru perioade prelungite de timp poate sa duca la acumularea de grasime pe peretii arteriali (plagi aterosclerotice). Aceste plagi nu fac altceva decat sa blocheze gradual arterele, ceea ce va limita accesul sangelui in intreg organismul. In plus, atat nicotina, cat si monoxidul de carbon sunt factori esentiali ai pierderii elasticitatii arterelor, conditie ce va diminua capacitatea acestora de a raspunde fluctuatiilor de presiune a sangelui, devenind in acest fel mult mai predispuse sa se rupa.

Un alt lucru important pe care trebuie sa il constientizati este faptul ca fumat (chiar si cel pasiv) un face altceva decat sa creasca ritmul cardiac si presiunea sangelui, ceea ce va duce la o crestere a nivelului de oxigen necesar organismului. Acest lucru insa de cel mai multe ori nu este posibil deoarece monoxidul de carbon prezinta un grad de compatibilitate mai mare cu hemoglobina (proteina ce transporta gazele la nivelul sistemului sanguin) si prin urmare se lipeste acestea luand loul oxigenului. Unul dintre risurile principale in acest caz este dat de aparitia unor afectiuni ale inimii sau ale sistemului de reglare a nivelului de lipide si insulina din organism.

Modul de actiune al tutunului asupra vederii

Asa cum a demonstrat un studiu statistic realizat recent varsta medie de aparitie acestei conditii medicale la unul dintre ochi este de 65 de ani, urmand ca rata de actiune asupra celui de-al doilea sa fie de aproximativ 12% pe an. In plus 60% dintre pacienti sfarsesc prin a-si pierde vederea pana la varsta de 70 de ani.

Zona maculara din jurul retinei detine gradul de vascularizare cel mai mare din intreg organismul , fiind vital pentru receptorilor de la nivelul retinei, datorita carora avem capacitatea de a distinge cele mai fine detalii. In momentul in care gradul de vascularizare al maculei este obstructionat, pacientul va experimenta o pierdere graduala a vederii. In plus, datorita regenerarii si sudarii vaselor de sange lezate exista riscul aparitiei unor cicatrici care pot, la randul lor, sa provoace pierderi serioase ale vederii.

Simptome ale degenerarii maculare:

  • incapacitatea de a citi sau de a distinge detalii la televizor;
  • incapacitatea de a recunoaste chipurile cunoscutilor;
  • imposibilitatea de a sofa;
  • incapacitatea de a distinge etichetele de pe flacoanele de medicamente;
  • cresterea riscului de accidentare;
  • incapacitatea de a va ingriji singuri, si pin urmare nevoia de asistenta la domiciliu inca de la o varsta prematura.

Chiar daca a renunta la fumat nu va garanteaza 100% protectie impotriva dezvoltarii degenerarii maculare, acesta este insa un factor de prevenire important. Astfel, in momentul in care organismul nu va mai fi afectat de substantele nocive continute de tutun, acesta isi poate urma nestingherit cursul.

Bibliografie

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Smoking_and_eye_disease?OpenDocument