Problema efectelor pe care alcoolul le poate avea asupra dietei este tot mai intens dezbatuta in prezent si asta cu atat mai mult cu cat toate bauturile alcoolice implica un proces de fermetare, precum si o cantitate considerabila de zaharuri. Astfel, un studiu statistic a relevat faptul ca alcoolul, indiferent de natura sa, contine in medie aproximativ 7 calorii/g. Cu toate acestea specialistii considera aceste calorii ca fiind inutile sau "goale" datorita faptului ca alcoolul nu contine nutrienti benefici organismului, precum vitamine sau minerale. De asemenea, trebuie sa stiti ca unitatea de masura pentru alcool este uncia, echivalentul a 28.34 g. Astfel, in general 12 uncii de bere contin aproximativ 150 de calorii, insa daca este vorba de cocktail-uri numarul caloriilor va creste datorita combinatiei de alcool, suc, zahar si fructe.
Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca berea, vinul si taria contin cantitati diferite de alcool, astfel ca 12 unicii de bere, un pahar de 5 uncii de vinsi un shot de 1.5 uncii de tarie contin aproximativ aceeasi cantitate de alcool si tot atatea calorii. In plus, in functie de tipul de bere, acestea pot varia de la o cantitate de 3% pana la 8% alcool, tariile pot ajunge pana la 40% alcool, in vreme ce vinurile se impart in 2 categorii: cele albe cu 12% alcool, si cele rosii cu 14% alcool. Ceea ce mai trebuie sa luati in considerare este taria naturala a alcoolului, iar modul de calcul presupune inmultirea alcoolului specificat pe ambalajul fiecarei sticle inmultit cu 2. Astfel o cantitate de 50% alcool, va avea o tarie naturala de 100.
In ceea ce priveste consumul de alcool, studiile de specialitate au demonstrat faptul ca atunci cand este consumat cu moderatie, acesta poate avea efecte extrem de benefice asupra organismului. Asa cum s-a putut stabili de curand doza optima de alcool este de 1-2 pahare pentru barbati si de 1 pahar pentru femei, al caror organism este mai sensibil. Specialistii avertizeaza totodata asupra faptului ca atat timp cat este consumat in exces si pentru perioade de timp indelungate, alcoolul poate sa duca la dezvoltarea unor conditii medicale severe si uneori iremediabile, precum:
Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca atata vreme cat este consumat cu moderatie, alcoolul poate actiona benefic asupra organismului nostru, insa in cantitati mari, efectele pot fi dezastruoase atat pentru noi cat si pentru cei din jurul nostru. Tocmai pentru ca aceste situatii neplacute sa fie evitate este recomandat sa urmati urmatorii pasi: