Termen cautat

Alcoolul si hepatita alcoolica


Autor: george

Dintotdeauna alcoolul a fost asociat cu diverse tipuri de afectiuni ale ficatului, una dintre cele mai grave fiind hepatita. Cu toate acestea legatura dintre consumul excesiv de alcool si aceasat conditie medicala este una destul de complexa si greu de stabilit, intrucat nu toti cei dependenti de alcool dezvolta acest tip de hepatita. In plus, in momentul in care consumul de alcool este sistat, de cele mai multe ori hepatita poate fi vindecta fara a lasa urma grave asupra organismului. In acelasi fel, lasata netratata sau netratata la timp, hepatita provocata de consumul de alcool poate sa evolueze spre ciroza sau chiar cancer al ficatului.

Cauzele si simptomatologia hepatitei alcoolice

Cu toate ca ficatul are o capacitate uluitoare de regenerare, expunerea constanta la toxine poate sa cauzeze leziuni severeireparabile ale acestui organ. Astfel, hepatita alcoolica este definita ca inflamatie a ficatului rezultata in urma distrugerii celulelor hepatice, ca rezultat al expunerii prelungite la alcool. Cauzele pentru care aceasta conditie medicala nu se manifesta la toate persoanele dependente de alcool nu au putut fi stabilite cu exactitate pana in prezent. Cu toate acestea, specialistii au reusit sa identifice cativa factori comuni, regasiti la aproape toate persoanele care au dezvoltat aceasta conditie medicala, precum alte tipuri de hepatita, malnutritiasau chiar alte boli, ca hemocromatoza (nivelul mult prea mare de fier din organism). In plus, un alt factor determinant este constituit de mostenirea genetica a fiecarui individ, fapt ce poate determina felul in care ficatul metabolizeaza alcoolul.

In ceea ce priveste simptomatologia hepatitei alcoolice, trebuie sa stiti faptul ca in stadiile de inceput ale bolii, semnele dezvoltarii acesteia pot fi extrem de subtile sau chiar inexistente. Cu toate acestea, pe masura ce boala avanseaza, simptomele vor deveni din ce in ce mai evidente, ducand la manifestari precum:

 • pierderea poftei de mancare;
 • stari de ameteala sau varsaturi (uneori chiar cu sange);
 • dureri si sensibilitate in zona abdominala;
 • icter (manifestat prin ingalbenirea pielii si a globului ocular);
 • febra;
 • ascita (umflarea zonei abdominale, datorate acumularii de lichid);
 • confuzii si dificultati de gandire;
 • stari de oboseala;
 • umezirea necorespunzatoare a cavitatii bucale;
 • o senzatie neobisnuita de sete;
 • aspectul palid al fetei;
 • cresterea in greutate rapida si nejustificta.

Un alt lucru pe care trebuie sa il constientizati este faptul ca toate aceste manifestari nu pot fi regasite la un singur omsi prin urmare daca sunteti ingrijorat in privinta starii dumneavoastre de sanatate este recomandat sa va adresati medicului specialist cat mai curand posibil.

Modul de tratare al hepatitei alcoolice

Odata ce aceasta conditie medicala a fost diagnosticata, singurul tratament 100% eficient pentru impotriva cirozei alcoolice este tratarea dependentei dumneavoastra, precum si abstineneta totala de la alcool. In cazul in care acest demers nu va fi dus pana la capat, exista riscul ca indiferent de tratamentul aplicat boala sa degenereze, astfel incat sa eforturile medicilor sa ramana inutile.

Tratamentul pentru hepatita alcoolica este unul destul de complexsi include:

1. Terapie nutritionala
Terapia nutritioanala este o parte esentiala pentru tratarea hepatitei alcoolice, explicatia constand in faptul ca malnutritia contribuie decisiv la distrugerea celulelor hepatice ale ficatului. Prin urmare, este necesar ajutorul unui medic nutritionist care va va stabili o dieta bogata in nutrienti si scazuta in grasimi, astfel incat celulele hepatice sa se poata regenera in timpul cel mai scurt. Deasemenea medicii recomanda adesea si suplimente cu trigliceride cu lant mediu, care au rolul de a reduce acumularea de grasimi daunatoare la nivelul ficatului, precum si vitamine ca vitamina B1, B2, B6, calciu sau fier.

2. Schimbarea modului de viata
Pentru ca hepatita alcoolica sa fie tratata cu succes este indicata schimbarea modului de viata, ceea ce implica o alimentatie echilibrata, precum si sa renuntati la fumat. Fumatul, asa cum s-a putut dovedi prin studii de specialitate, este unul dintre factorii principali care contribuie la lezarea ficatului in cazul diagnosticarii cu hepatita alcoolica.

3. Tratament medicamentos
In cazurile severe ale hepatitei alcoolice este posibil ca medicii specialisti sa recomande pacientului tratament medicamentos pe baza de corticosteroizi (care detin rolul de a impiedica aparitia inflamatiilor), si pentoxifilin, (medicament care reduce riscul dezvoltarii factorului de necroza tumorala alfa).

4. Antioxidanti
In cazul diagnosticului de hepatita alcoolica, radicalii liberi joaca un rol deosebit de important in evolutia acestei conditii medicale, si prin urmare, tratamentul cu antioxidanti are menirea de a combate actiunea acestora.

5. Transplant de ficat
Transplantul de ficat este o masura radicala la care se recurge, de obicei, in cazuri extreme, cand acest organ este atat de lezat incat nu va putea niciodata sa fie readus la parametrii de functionare normali. Chiar si asa, in cazul persoanelor dependente de alcool, aceasta interventie chirurgicala este destul de controversata, si asta cu atat mai mult cu cat organismul este deja destul de slabit din cauza alcoolului.

Hepatita alcoolica poate fi evitata cu usurinta atata vreme cat consumul de alcool se incadreaza in limitele moderatiei, precum si daca va feriti de afectiuni precum alte tipuri de hepatita si pastrati un regim alimentar echilibrat si sanatos.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/alcoholic-hepatitis/DS00785