Termen cautat

Baclofenul ca metoda de tratament a dependentei de cocaina


Autor: george

Initial prescris pentru ameliorarea spasmelor in cazul pacientilor diagnosticati cu scleroza musculara, baclofenul a ajuns sa fie al treilea medicament recomandat pentru tratarea dependentei de cocaina, dintr-o serie de 60. Cu toate acestea specialistii sustin ca, pentru ca actiunea baclofen-ului sa fie eficienta in aceasta situatie, acesta trebuie administrat ca parte a unui program de detoxifiere, alaturi de sedinte de terapie de grup sau consiliere individuala.

Modul de actiune al baclofen-ului asupra dependentei de cocaina

Conform unui studiu statistic realizat de cercetatorii americani, in prezent, 1.7 milioane de americani, prezinta simptoame ale dependentei de cocaina. Astfel, baclofenul inhiba eliberarea dopaminei la nivelul organsimului, aceasta fiind unul dintre neurotransmitatorii actionati de cocaina, astfel incat starea de relaxare si buna-dispozitie sa fie transmisa in intreg corpul. Totodata, asemeni oricarui alt produs medicamentos, baclofenul poate la randul sau sa provoace aparitia unor reactii adeverse, precum senzatia de oboseala si dureri de cap.

Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca studiul realizat de cercetatorii americani implica participarea a 70 de subiecti, dintre care o mare parte aflandu-se in stadiul cronic de dependenta de cocaina. Durata studiului a fost de 16 saptamani, interval in care jumatate dintre subiecti au primit baclofen, impreuna cu un program de consiliere, in vreme ce celalata jumatate a primit o pastila placebo si au urmat sedintele de consiliere. In plus, s-a decis ca metoda de testare a evolutiei celor 70 de subiecti sa se faca prin prelevarea saptamanala a 3 mostre de urina. In acest sens, la sfarsitul perioadei de tratament, s-a putut constata ca o scadere drastica a consumului de cocaina in cazul pacientilor care au primit tratamentul cu baclofen.

Bibliografie

http://alcoholism.about.com/cs/coke/a/blucla031215.htm