Termen cautat

Boli neurologice asociate consumului de alcool


Autor: george
Categorii
Imagini

In limbajul medical bolile neurologice asociate consumului de alcool reprezinta un cumul de afectiuni medicale cauzate de consumul excesiv de alcool, precum efectele intoxicarii acute cu alcool, sevrajul de alcool, bolile si afectiunile neurologice asociate alcoolismuluisau sindromul alcoolismului fetal.

1. Efectele intoxicarii acute cu alcool
Sunt bine cunoscute efectele toxice pe care alcoolul in poate avea asupra nervilor si a sistemului muscular. Astfel, in functie de cantitatea de alcool care ajunge in organism, vor fi afectate diferite parti ale creierului, nervii perifericisau muschi. Mai mult decat atat, specialistii au stabilit faptul ca intoxicatiile cu alcool apar in momentul in care concentratia de alcool din sange atinge intervalul de 50-150mg/100 mL (sau 50-150mg/dL). Daca aceasta concentratie depaseste nivelul de 150mg/100 mL, exista pericolul ca pacientul sa prezinte stari de somnolenta, stupoare, coma, existand chiar riscul de a surveni decesul, fapt ce se datoreaza unor afectiuni respiratorii sau scaderii excesive a presiunii arteriale.

Odata ajuns in organism, alcoolul este preluat de vasele de sange de la nivelul ficatului, astfel incat sa poata fi metabolizat. Cu toate acestea trebuie sa stiti ca in momentul in care cantitatea de alcool este destul de mare ficatul nu va putea sa il metabolizeze pe tot, si prin urmare, alcoolul neprocesat se intoarce in circuitul sanguin de und ajunge rapid la creier si alte organe importante. De asemenea, nu exista o cantitate prestabilita de alcool in ceea ce priveste intoxicatia acuta, ci dimpotriva acest lucru depinde foarte mult de fiecare individ. In acest fel in cazul persoanelor dependente de alcool, organismul va dezvolta in timp un grad de toleranta, ceea ce va impune marirea progresiva a cantitatii de alcool consumat. Ceea ce trebuie sa constientizam cu totii este faptul ca efectele intoxicatiei acute cu alcool nu actioneaza numai asupra persoanei in cauza ci si a celor dragi sau care vin in contact cu aceasta. In acest fel, studiile statistice au relevat faptul ca 86% dintre cazurile de omucideri au loc sub influenta alcoolului. Mai mult decat atat, un studiu de specialitate efectuat in anul 1999 a relevat faptul ca femeile sunt mult mai predispuse sa prezinte efecte ale intoxicarii acute cu alcool decat barbatii, explicatia constand in diferenta de metabolizare a alcoolului.

2. Sevrajul de alcool
Intensitatea manifestarilor date de simptomatologia sevrajului de alcool depinde foarte mult de gradul de dependenta al fiecarui individ. Astfel, in cazul alcoolismului cronic, abstinenta brusca de alcool poate conduce la aparitia unei stari extreme de excitabilitate a sistemului nervos central, denumita in termeni medicali delirium tremens. Simptoamele acestei conditii medicale incep sa se manifeste dupa 6-8 ore de la de la inceperea periodei de abstinenta, atingand un maxim al intensitatii in decurs de 24 pana la 72 de ore, avand manifestari precum abstinenta, insomnie, stari de agitatie si confuzie, halucinatii auditive si vizuale, cresterea ritmului cardiac, transpiratie abundenta si rece, cresterea presiunii arteriale sau febra. Mai mult decat atat, statisticile arata faptul ca aproximativ 15% dintre cazuri prezinta semne ale atacurilor de apoplexie.

3. Boli si afectiuni neurologice asociate alcoolismului
Una dintre cele mai grave afectiuni provocate de consumul excesiv de alcool este sindromul Wernicke-Korsakoff, dezvoltat datorita deficientei de tiamina (vitamina B1) si vitamina B. Deasemenea aceasta conditie medicala poate fi intalnita si la persoane care nu sunt dependente de alcool, dar care in schimb au fost diagnosticate cu varsaturi cronice, ceea ce impiedica asimilarea acestei vitamine al nivelul organismului. Astfel persoanele care prezinta aceasta boala vor suferi brusc de encefalopatie Wernicke, manifestata prin stari de confuzie si delir, dezorientare, incapacitate de a fi atent, pierderi de memorie sau stari de moleseala. Mai mult decat atat, in urma examenului medical, cel mai adesea medicii descopera probleme precum anomalii ale miscarii ochiului (nistagmussau vedere dubla), dar si pobleme care privesc mentinerea echilibrului si lipsa de coordonare a membrelor. Specialistii avertizeaza asupra faptului ca este foarte important ca in asemenea situatii pacientii sa primeasca imediat doza necesara de tiamina, in caz contrar existand riscul dezvoltarii unor conditii medicale mai grave precum stupoare, coma sau chiar moarte.

Chiar si in momentul in care tiamina este administrata in timp optim, unii pacienti pot dezvolta sindromul Korsakoff, in aceasta situatie incadrandu-se cu precadere persoanele care sufera de pierderi de memorie precum incapacitatea de a-si aminti evenimente petrecute cu ani in urma ( amnezie retrograda)sau prin incapacitatea de a memora lucruri noi (amnezie anterograda).

O alta afectiune provocata de consumul excesiv de alcool si pentru perioade indelungateeste degenerarea cerebelara, o conditie medicala ce se dezvolta incet so care afecteaza acele portiuni ale creierului, numite vermis cerebelar anterior si superior.

4. Sindromul alcoolismului fetal
Sindromul alcoolismului fetal se manifesta la nou-nascutii a caror mame sunt alcoolice sau care au consumat anumite cantitati de alcool in timpul sarcinii. In plus, alcoolul este recunoscut drept un puternic teratogen (agent capabil sa cauzeze anomalii fizice pe timpul dezvoltarii fetusului). Astfel, acesti copii au in general ca semne distinctive buza superioara mai subtire, nasul turtit (sau insuficient dezvoltat), o inaltime mai mica decat a copiilor normali, precum si circumferinta capului mult mai mica decat a unui copil dezvoltat normal. In plus, aceasta conditie medicala cuprinde si manifestari de ordin psihic, precum incapacitate de a invata sau de a asimila anumite concepte precum timp sau bani, hiperactivitate, probleme de concentrare si atentiesau incapacitatea de a se exprima clar.

Bibliografie

http://yourtotalhealth.ivillage.healthline.com/galecontent/alcoholic-paralysis