In prezent cocaina este unul dintre cel mai des intrebuintate
droguri, aceasta incadrandu-se totodata in randul drogurilor cu gradul cel mai mare de dependenta. Cocaina pura este un praf de culoare
alba, extras din frunzele copacului de coca, descoperit pentru prima oara in Muntii Anzi din Peru si Bolivia. Multi dintre cei care recurg la acest tip de drog, iau aceasta decizie datorita efectelor pe care cocaina le are asupra sistemului nervos central, ducand la senzatii scurte, dar intense de euforie, putere si energie. Mai mult decat atat un mit creat recent sustine faptul ca, datorita faptului ca perioada de sevraj nu prezinta simptome fizice severe, cocaina nu are capacitatea de a crea dependenta. Nimic mai neadevarat in aceasta afirmatie, deoarece efectele cocainei sunt manifestate la nivel psihic si nicidecum fizic.
Oricat de surpinzator poate sa vi se para acest lucru, datorita efectelor sale anestezice, cocaina a fost multa vreme folosita in cazul interventiilor chirurgicale la ochi. S-a renuntat insa la utilizarea acesteia datorita efectelor adverse ce includeau vasoconstrictia vaselor capilare din aceasta zona, ceea ce provoca adesea cicatrici, precum si marirea perioadei de vindecare a corneei. In prezent cocaina este folosita in practicile medicale doar ca anestezic in cazul interventiilor chirurgicale la nivelul nasului, pentru a opri hemoragiile sau pentru taieturi, in cazul copiilor.
Metodele de diagnosticare ale dependentei de cocaina
Dependenta de cocaina este destul de dificil de diagnosticat chiar si in prezent, si prin urmare, pentru ca precizia diagnosticului sa fie cat mai mare, de cele mai multe ori medicii specialisti vor dispune spitalizarea pacientului. Astfel, gama de teste va fi cat mai completa si va include analiza mostrelor de sange si urina, radiologie cu raze X, sau RMN (rezonanta magnetica nucleara). Mai mult decat atat, rezultatele acestor teste pot dezvalui afectiuni severe, extinse aproape asupra tuturor zonelor organismului, gama testelor efectuate incluzand:
Gama conditiilor medicale cauzate de consumul excesiv de cocaina este mult mai vasta afectand nu numai sistemul cerebral, sau pe cel respirator, ci intreaga functionare a organismului uman.
Studiile realizate in ceea ce priveste cauzele care duc la consumul si dependenta de cocaina au in genral la baza mostenirea genetica a fiecarui individ, precum si cercul de prieteni. Mai mult decat atat un studiu realizat de cercetatorii americani au relevat faptul ca expunerea repetata la cocaina poata cauza mutatii ale anumitor gene, explicandu-se astfel modul de formare al dependentei de droguri. De asemenea, trebuie sa specificam faptul ca intensitatea simptoamelor, precum si partile organismului caare sunt afectate variaza in functie de gradul de dependenta, puritatea dozei administrate, dar si efectele substantelor aditionale pe care doza le cuprinde. In plus, expertii sustin ca in ceea ce priveste simptomatologia dependentei de cocaina, se poate vorbi despre zona sistemului nervos central, zona creierului si restul organismului.
1. In ceea ce priveste sistemul nervos central simptoamele includ:
2. In ceea ce priveste actiunea cocainei asupra creierului, studiile de specialitate au demonstrat faptul ca acest drog actioneaza asupra unor neurotransmitatori ca dopamina, serotonina, acetilcolina, sau acidul gama-aminobutiric, ducand la simptoame precum:
3. In privinta actiuniicocainei asupra restului organismului, zonele lezate de acest drog sunt extrem de variate, pornind de la zona septului si a narilor (in cazul celor care fumeaza)si pana la conditii medicale ireversibile precum
impotenta.
Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii insa este faptul ca acest drog se numara pintre cele mai periculoasesi prin urmare, pentru ca dependenta sa fie vindecata cu succes pacientul are nevoie de tot suportul din partea familiei, precum si a personalului de specialitate. Acest lucru devine cu atat mai greu cu cat gradul de intensitate al sevrajului este destul de ridicat, in functie de severitatea dependentei, incluzand simptoame precum dificultati respiratorii, dureri de cap, dar si stari de irascibilitate, tremurat si migrene. In plus, dupa incheierea perioadei de detoxifiere este indicat ca pacientul sa urmeze in continuare un program de consiliere, astfel incat riscul tentatiei sa fie inlaturat pe cat de mult posibil.