Termen cautat

Consumul de droguri si virusul HIV


Autor: george
Categorii
Imagini

SIDAeste o boala infectioasa provocata de virusul HIV (Virusul Imunodeficientei Umane), care intra in familia retrovirusurilor. Astfel, virusul HIV ataca progresiv limfocitele T ajutatoare, ceea ce duce la scaderea capacitatii sistemului imunitar de a lupta cu organismele straine corpului uman, precum si in prevenirea infectiilor.

In ceea ce priveste consumul de droguri, specialistii sustin ca cele mai periculoase in aceasta privinta sunt substantele administrate injectabilsi asta cu atat mai mult cu cat de cele mai multe ori toxicomanii folosesc acele de seringa la comun. Mai mult decat atat, un studiu statistic, realizat recent a relevat faptul ca durata de viata a persoanelor diagnosticate cu HIV, care continua sa consume droguri sau sa fumeze este mult mai scazuta decat in cazul toxicomanilor care nu au au fost expusi acestui virus. De asemenea, s-a putut stabili o legatura intre utilizarea inhalantilor pe baza de nitrati si dezvoltarea sarcomului Kaposi (o forma rara de cancer al pielii), in cazul persoanelor homosexuale.

Modul de transmitere al virusului HIV

In prezent, cele mai frecvente moduri de transmitere a virusului HIV sunt reprezentate de intretinerea de raporturi sexuale neprotejate, contactul direct cu sange infestat, sau , in cazul femeilor insarcinate, de la mama la fat prin intermediul cordonului ombilical. In ceea ce priveste consumul de droguri, cea mai simpla cale de transmitere se face prin intermediul acelor de seringa si a seringilor folosite la comun. Astfel, o persoana sanatoasa se poate expune extrem de usor virusului HIV folosind aceeasi seringa si acelasi ac ale unei persoane deja infestate, pentru a-si injecta heroina, cocaina, sau amfetamine.

Specialistii avertizeaza asupra faptului ca pana in prezent nu s-a putut stabili nici o forma de tratament sau vaccinare impotriva acestui virussi prin urmare tot ce ne ramane de facut este sa fim extrem de atenti in aceasta privinta, precum si sa apelam la educatia familiala si in institutiile de invatamant.

De asemenea, este foarte important sa constientizam ca desi multe dintre metodele de contraceptie si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste prevenirea unei sarcini nedorite, singura metoda eficienta si impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS) ramane prezervativul. Prin urmare, estre recomandat sa utilizati aceasta metoda de contraceptie indiferent de natura contactului sexual (vaginal, oral sau anal).

Bibliografie

http://www.drugfreeworkplace.com/employees/drugabuseandaids.htm