Termen cautat

Cum sa prevenim si sa facem fata fumatului juvenil


Autor: george
Categorii
Imagini

In prezent,dependenta de tutun este una dintre cele mai frecvente cauze care duc la dezvoltarea in organism a unor conditii medicale dintre cele mai severe si uneori ireversibile, precum cancer pulmonar, afectiuni ale inimii sau emfizem. Mai mult decat atat, un studiu statistic realizat recent a relevat faptul ca aproximativ 80% dintre fumatori au inceput sa fumeze la varste mai mici de 18 ani, majoritatea dintre acestia fiind expusi fumului de tigara inca din copilarie. De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca majoritatea tinerilor ajunsi la varsta adolescentei sunt caraterizati de o curiozitate exacerbata, ceea ce ii face sa experimenteze cat mai multe lucrurisi asta cu atat mai mult cu cat acestia pot fi influentati intr-o mare masura de cercul de prieteni.

Ceea ce trebuie sa realizeze fiecare parinte este faptul ca nu este intotdeauna posibil sa detina controlul absolut asupra copiilor, dar pot in schimb, prin intrebuintarea diverselor mijloace pot reduce acest risc pe cat posibil. Astfel, daca doriti sa tineti copilul dumneavoastra departe de tigari este foarte important ca dumneavoastra insiva sa un fiti fumator, sau, in caz contrar, sa fumati in preajma acestuia sau sa lasati tigarile la indemana lui. De asemenea, este foarte important sa interziceti fumatul in casa sau masina si asta nu numai datorita exemplului negativ pe care il dati si si datorita faptului ca fumul de tigara este un factor extrem de nociv asupra dezvoltarii organismului acestuia. In plus, specialistii sustin ca un impact benefic asupra copilului il au discutiile despre cat este de greu sa renuntati la acest viciu, cat este de costisitor, precum si exprimarea ferma a regretului ca ati aprins prima tigara. Totodata, pentru ca toate aceste afirmatii sa fie intarite de fapte puteti sa va faceti copilul partas la urmatoarea incercare de a renunta la fumat. Acest lucru va constitui pentru dumneavoastra un factor de motivatie in plus, iar pentru copilul dumneavoastra un exemplu al efectului nociv pe care tutunul il poate avea asupra sanatatii organismului. In plus, trebuie sa stiti ca exista cativa pasi simpli pe care ii puteti include in educatia de zi cu zi, dupa cum urmeaza:

  • nu permiteti nimanui sa fumeze la dumneavoastra in casa;
  • nu trimiteti copilul sa cumpere tigari pentru dumneavoastra sau pentru oricine altcineva;
  • incurajati toti membrii familiei sa faca zilnic exercitii fizice, precum si sa petreaca atat cat este posibil timpul in aer liber;
  • discutati liber despre efectele nocive ale fumatului de fiecare data cand vedeti pe cineva fumand sau cand la televizor sunt prezentate spoturi publicitare la diferite marci de tigari;
  • nu permiteti copilului sa aprinda tigara pentru dumneavoastra sau pentru oricine altcineva;
  • nu permiteti copilului dumneavoastra sa se joaca cu jucarii care imita tigarile sau scrumierele.

Un alt lucru deosebit de important este sa ii explicati copilului dumneavoastra ca, desi in anumite momente fumatul poate sa para o activitate interesanta, care ii confera un aer de maturitate, efectele majore ale acestui viciu apar mult mai tarziu in viata, in general dupa varsta de 40 de ani. De asemenea, tigarile nu sunt o alegere potivita nici pe plan finaciar si puteti sa demonstrati acest lucru facand un calcul estimativ simplu al sumei mari de bani cheltuita anual pe tigari. Cu siguranta lucrurile pe care le poate achizitiona in limita acestei sume ii va da cel putin de gandit. Mai mult decat atat puteti sa ii faceti o lista a efectelor pe termen scurt, precum:

  • scaderea performantelor fizice;
  • respiratie urat mirositoare;
  • ingalbenirea dintilor si patarea buricelor degetelor.

In plus, este recomandat ca, daca va confruntati cu un copil care deja fumeaza, sa incercati sa evitati accesele de furie, si in schimb sa aveti o discutie calma si deschisa cu acesta, pentru a-i afla motivele si astfel sa va formulati contraargumentele. Mai mult decat atat, incercati sa va faceti copilul sa inteleaga faptul ca nu intotdeauna va putea sa isi imite indeaproape prietenii si ca faptul ca este nefumator nu ar trebui sa il excluda dintr-un anumit grup. Totodata pentru ca o astfel de gandire sa fie evitata este bine sa va incurajati copilul ca inca de la cea mai frageda varsta sa isi manifeste independenta, formandu-i astfel o gandire autonoma.

Bibliografie

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcArticles.nsf/pages/Smoking_-_how_to_discourage_your_children?OpenDocument