Termen cautat

Dependenta de droguri la adolescenti


Autor: george

Asa cum este ea definita in literatura de specialitate, dependenta de droguri reprezinta nevoia fizica, psihologica si emotionala de a consuma o anumita substanta astfel incat organismul sa poata sa isi desfasoare functiile in parametrii optimi. In plus, dependenta de droguri este cu atat mai periculoasa cu cat, in timp, organismul dezvolta o forma de toleranta, si prin urmare doza este inevitabil marita, ceea ce duce de cele mai multe ori la leziuni grave si uneori iremediabile ale organelor esentiale. De asemenea, medicii specialisti au putut stabili cinci stadii in evolutia dependentei de droguri, dupa cum urmeaza:
1. Accesul la droguri
2. Trecerea de la administrarea ocazionala sau experimentala a drogurilor la administrarea saptamanala
3. Administrarea unuia sau mai multe droguri cu regularitate
4. Preocuparea principala a adolescentului devine procurarea dozei zilnice necesare, ceea ce ii va cauza probleme pe plan social, familial sau vocational
5. Nevoia acuta de administrare a dozei optime astfel incat functiile organismului sa se poate efectua in parametrii optimi

Cauze si simptomatologie

Cei mai multi dintre tinerii care ajung sa consume marijuana iau aceasta decizie datorita anturajului, a curiozitatii sau dorintei de a se integra intr-un anumit cerc social. In plus, asa cum au dovedit studiile statistice au demonstrat faptul ca tinerii care provin din familii cu parinti fumatori sau care la randul lor au imbratisat acest viciu, sunt mult mai predispusi sa consume droguri. De asemenea, multi dintre tinerii care sunt dependenti de marijuana afirma ca au recurs la consumul de droguri pentru a face fata unor sentimente negative precum depresii, stari de frustrare sau anxietate, furie sau chiar plictiseala.

In ceea ce priveste simptomatologia dependentei de droguri, primele semne care apar vizeaza schimbarile de ordin comportamental. Astfel, veti putea constata ca persoana in cauza va deveni treptat mai retrasa, petrecandu-si majoritatea timpului in camera sa, se va inchide in sine, refuzand orice forma de comunicare, sau va absenta de la scoala nemotivat. Mai mult decat atat, un tanar dependent de droguri poate deveni uneori agresiv, fizic sau verbal, cu cei din jurul sausau poate apela chiar la metode de a face rost de bani pentru dozele necersare, ce nu il caracterizeaza.Un alt indiciu al dependentei de droguri este constituit de obiectele specifice folosite de toxicomani, numite generic parafernaliasi care includ chibrituri, hartie pentru tigari, pipa, narghilea, seringi, ace, garouri, etc. Referindu-ne la simptomatologia fizica a dependentei de droguri, aceasta cuprinde o gama larga de manifestari, precum pierderea in greutate, inrosirea ochilor, sau tremuratul manilor.

Metode de tratament ale dependentei de droguri

Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca tratarea dependentei de droguri presupune un proces extrem de anevoios, cu simptoame ce pot fi uneori severe si greu de suportat, in functie de gradul de dependenta al persoanei in cauza. Tocmai de aceea este recomandat ca adolescentul sa primeasca tot sprijinul atat din partea familiei cat si personalului de specialitate. Astfel, cel mai adesea medicii specialisti vor dispune, pe langa tratamentul pentru ameliorarea simptoamelor fizice, si urmarea anumitor terapii de grup sau a programelor de consiliere individuala. Acestea joaca un rol esential in programul de reabilitare, avand menirea sa ajute persoana dependenta sa constientizeze motivele pentru care a luat aceasta cale si sa le faca fata, precum si sa se accepte pe sine insusi si pe cei care il inconjoara asa cum sunt ei. Din pacate, in ceea ce priveste programul de detoxifiere, pana in prezent nu au putut fi stabilite decat tratamente precum metadon, levo-alfa metabol aceticsau buprenorfina si naloxon, care au capacitatea de a preveni simpromatologia cauzata de sevrajul de opiate si nicotina.
Un alt factor deosebit de important in tratarea dependentei de droguri este atitutinea familiei si a celor dragi. Astfel, este esential ca parintii sau fratii sa aiba capacitatea de a accepta persoana toxicomana asa cum este ea, fara a-i reaminti la fiecare pas ce greseala grava pe care a comis-o, deoarece riscati sa il impingeti din nou pe aceasta cale, de data aceasta poate ca iremediabil. De asemenea, medicii specialisti recomanda ca si dupa incheierea perioadei de detoxifiere pacientul sa urmeze in continuare un program de consiliere (daca este cazul impreuna cu familia), astfel incat riscul de a se reintoarce la consumul de droguri sa fie eliminat pe cat posibil.

Bibliografie

http://www.medicinenet.com/teen_drug_abuse/article.htm