Termen cautat

Dependenta de droguri si cum sa ii faceti fata


Autor: george

Asa cum este ea definita in literatura de specialitate, dependenta de droguri reprezinta nevoia fizica, psihologica si emotionala de a consuma o anumita substanta astfel incat organismul sa poata sa isi desfasoare functiile la parametrii optimi. In plus, dependenta de droguri este cu atat mai periculoasa cu cat, in timp, organismul dezvolta o forma de tolerantasi prin urmare doza este inevitabil marita, ceea ce duce de cele mai multe ori la leziuni grave si uneori iremediabile ale organelor esentiale. De asemenea, este foarte important ca in momentul in care o persoana decide sa renunte la dependenta de droguri, aceasta sa primeasa tot suportul din partea familiei, precum si a personalului de specialitate, si asta cu atat mai mult cu cat simptomatologia din perioada sevrajului poate fi destul de severa, in functie de gradul de dependenta.


Cauze si simptomatologia dependentei de droguri

Asa cum a demonstrat un studiu statistic, persoanele ai caror parinti fumeaza sau al caror istoric medical familial prezinte orice forma de dependenta, sunt mult mai predispuse sa dezvolte aceleasi forme de dependenta. Mai mult decat atat, consumul abuziv al unei substante de acest gen are capacitate de a produce anumite schimbari la nivelul neuronilor.

In ceea ce priveste modul de manifestare al dependentei de droguri trebuie sa stiti ca desi exista unele particularitati, in functie de tipul drogului care creeaza dependenta, manifestarile majore raman totusi asemanatoare si implica simptoame, precum:

  • nevoia administrarii drogului respectiv zilnic, uneori chiar de mai multe ori pe zi;
  • nevoia ca nivelul acelui drog in organism sa ramana constant;
  • esecul repetat in ceea ce priveste tratarea dependentei;
  • recurgerea la mijloace de a face rost de bani pentru droguri, metode care in mod normal nu va caracterizeaza, precum furtul;
  • senzatia ca aveti nevoie de doza zilnica, astfel incat sa puteti face fata stresului cotidian;
  • implicarea in accidente rutiere sau alte fapte care contravin legii.

Metode de tratament

Metodele de tratament ale dependentei de droguri se pliaza in prezent, pe nevoile fiecarui individ, depinzand in acelasi timp decisiv de gradul dependenta al fiecaruia. Astfel, de cele mai multe ori, medicii specialisti dispun urmarea anumitor sedinte de terapie sau consiliere individuala, alaturi de tratamentul medicamentos administrat pentru ameliorarea simptoamelor date de sevraj. In plus, procesul de detoxifiere al organismului poate sa presupuna reducerea progresiva a cantitatii de drog sau sistarea brusca a acesteia. Ceea ce trebuie insa sa intelegem cu totii este faptul ca aceasta perioada este critica pentru persoana in cauza si prin urmare aceasta are nevoie de tot sprijinul familiei precum si a personalului de specialitate. Mai mult decat atat, specialistii recomanda ca si dupa incheierea programului de reabilitare pacientul sa continue sa urmeze programele de consiliere, astfel incat riscul reluarii consumului de droguri sa fie inlaturat pe cat posibil.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/drug-addiction/DS00183