Termen cautat

Dependenta de nicotina


Autor: george

Dependenta de nicotina, asa cum este ea definita in termeni medicali, reprezinta nevoia organismului de a primi doza zilnica de nicotina necesara astfel incat sa isi poata efectul functiile la parametrii normali. In plus, asa cum s-a putut dovedi stiintific, manifestarile dependentei de nicotina sunt mult mai intense la nivel psihic, decat la nivel fizic. De asemenea, in timp organismul va dezvolta o anumita forma de toleranta si, in mod natural doza zilnica de nicotina va fi crescuta gradual. Un fapt chiar mai ingrijorator este constituit de efectele nocive ale nicotinei asupra organismului, aceasta putand sa creasca riscul aparitiei unor forme de cancer, dar si a unor afectiuni ale inimii sau plamanilor.

Cauzele si simptomatologia dependentei de nicotina

Asa cum au demonstrat studiile de specialitate, gradul de dependenta, dar si modul de actiune al nicotinei este asemanator cocainei. Astfel, odata ce este asimilata in sange, nicotina ajunge rapid la nivelul creierului unde actioneaza asupra anumitor neurotransmitatori, precum dopamina, care au capacitatea de a actiona asupra inducerii unei stari de buna dispozitie, prin eliberarea endorfinelor in organism. In plus, cauzele dependentei de nicotina pot fi deopotriva fizice si pshice, precum:

  • anumite perioade si activitati ale zilei, precum cafeaua de dimiteata sau servirea pranzului la locul de munca;
  • consumul de alcool;
  • frecventarea anumitor locuri impreuna cu prietenii;
  • convorbirile telefonice prelungite;
  • situatiile stresante sau tensionate de peste zi, sau starile de depresie;
  • mirosul de tigara;
  • sofatul.

In ceea ce priveste simptomatologia dependentei de nicotina, aceasta implica manifestari precum incapacitatea de a renunta la fumat, sevraj sever (in functie de gradul de dependenta), ignorarea problemelor de sanatate, precum si a activitatilor recreationale si sociale.

Metodele de tratament ale dependentei de tutun

Ceea ce trebuie sa contientizati este faptul ca in momentul in care ati decis sa renuntati la tutun, drumul pe care veti porni este unul anevoios, insa la capatul caruia va asteapta o viata plina de sanatate. Tocmai de aceea persoana in cauza are nevoie de tot sprijinul din partea familiei si a personalului de specialitate. In acest sens, exista in prezent cateva metode benefice de inlocuire a efectelor pe care nicotina le are asupra organismului, numai ca de data aceasta in cantitati mult mai mici si controlate, precum plasturii cu nicotina, guma de mestecat cu nicotina, bomboanele cu nicotina, spray nazal cu nicotinasau inhalant cu nicotina. De asemenea, medicul dumneavoastra specialist poate sa va prescrie anumite medicamente precum antidepresivesau cele pe baza de vareniclina sau clonidina, care au capacitatea de a ameliora manifestarile perioadei de sevraj.

Ceea ce mai trebuie sa stiti ste faptul ca cel mai probabil medicul dumneavoastra specialist va dispune urmarea unui program de consiliere individuala sau terapie de grup, astfel incat la nivel psihologic sa poata fi indentificate cauzele care duc la necesitatea aprinderii unei tigari. Mai mult decat atat, in prezent specialistii lucreaza la un vaccin impotriva nicotinei, vaccin care are capacitatea de a actiona asupra sistemului imunitar astfel incat acesta sa produca anticorpi specifici nicotinei.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/nicotine-dependence/DS00307