Termen cautat

Dependenta de substante stupefiante si cum sa ii facem fata


Autor: george
Categorii
Imagini

Asa cum este ea denumita in termeni de specialitate, dependenta de substante stupefiante reprezinta consumul abuziv de droguri ilegale sau a anumitor medicamente cu alte scopuri decat cele curative, precum si consumul excesiv de alcool sau tutun. Indiferent insa de natura acestor substante, ele pot pune in pericol nu numai sanatatea dumneavoastra ci si pe a celor dragi, ducand la malformatii genetice, imbatranire prematurasau chiar pierderea locului de munca si destramarea familiilor. In plus, simptoamele date de dependenta de substante stupefiante variaza in functie de tipul fiecarei substante, precum si de intensitatea modului de a actiona asupra organismului. Tocmai de aceea este foarte important ca dependenta, indiferent de substanta care o creeaza, sa fie tratata cat mai rapid, astfel incat sa nu evolueze spre stadii cronice.

Tipuri de droguri si efectele acestora asupra organismului
In prezent gama substantelor stupefiante care pot provoca dependenta este destul de larga, si implicit modul de administrare al acestora este unul destul de variat, pornind de la pilule, tigarisi pana la administrare intravenoasa.

1. Canabinoidele
Canabinoidele sunt substante chimice regasite in plantele de canabis, care au capacitatea sa influenteze procesele fizice si psihice ale unui individ. De obicei aceste substante sunt fumate in pipe sau joint-uri (caz in care sunt amestecate cu tabac), iar uneori oamenii aleg sa le amestece cu diverse feluri de mancare si sa le manance. Din gama canabinoidelor fac parte si hasisul sau marijuana.

2. Antidepresivele
Antidepresivele sunt compusi medicamentosi care actioneaza asupra sistemului nervos, incetinindu-i procesele si inducand astfel o stare de relaxare, de obicei putand fi regasite sub forma de tablete. Din gama antidepresivelor amintim: barbituratii, benzodiazepinesi metaqualon.

3. Drogurile recreationale
Drogurile recreationale sau "drogurile de club" sunt substante stupefiante consumate cel mai adesea in cluburi, la petreceri sau concerte. Din aceasta gama fac parte ecstasy, GHB (gamma-hidroxibutirati), ketamina, rohypnol si metamfetaminele. Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca rohypnolul si metamfetaminele sunt cunoscute si ca drogurile violului, deoarece sunt folosite adesea pentru a aduce in stare de inconstienta victimele abuzurilor sexuale.

4. Halucinogenele
Halucinogenele sunt substante psihoactive care au capacitatea de a induce halucinatiile, precum si de a altera capacitatea senzoriala a unui individ. Din familia substantelor halucinogene fac parte: acidul dietilamid lisergic (LSD), mescalin, si psilocibin.

5. Opiatele
Opiatele sunt substante care au capacitatea de a indeparta durerea (calmante), recomandate pentru tratarea durerilor acute, a durerilor provocate de cancer sau a durerilor cronice, in aceasta gama facand parte si derivati ai morfinei. Cele mai des folosite substante opiate sunt: codeina, fentanyl, heroina, morfina, opiul, oxicodon, si hidrocodon.

6. Substantele stimulante
Substantele stimulante actioneaza adesea la adresa sistemului nervos central pentru a induce o stare de excitare, alerta si agitatie, iar din aceasta categorie fac parte: amfetaminele, cocaina si nicotina.

7. Steroizii anabolici
Steroizii anabolici reprezint o clasa de hormoni naturali sau sintetici care influenteaza dezvoltarea celulara, avand ca rezultat cresterea masei muschilor scheletici.

8. Substantele inhalante
In familia substantelor care pot fi inhalte intra foarte multe dintre produsele comune, pentru uz casnic, precum lipiciul, gasolina, aerosoliisau diluantul.

Modul de tratament al dependentei de substante stupefiante
Dependenta unui individ fata de orice tip de substante stupefiante poate fi cu usurinta diagnosticata, in primul rand prin supunerea unui examne medical amanuntit si prin consultarea istoricului medical al acestuia. Astfel, odata ce dependenta a fost diagnosticata, pacientul poate sa apeleze la sedintele de terapie de grup, precum si unui program monitorizat de detoxifiere a organismului, care au menirea de a ameliora simptomatologia sevrajului. De asemenea, in functie de gradul de dependenta medicul specialist poate dispune spitalizarea pacientului, sau dimpotriva poate recomanda un program de reabilitare la domiciliu. Mai mult decat atat, in astfel de situatii, trebuie sa luati in considerare efectele pe care aceste substante le pot avea asupra sanatatii mintale a individului. Astfel, consumate in doze mari si pentru perioade de timp indelungate, substantele stupefiante pot duce la dezvoltarea anumitor conditii medicale precum schizofrenie si depresii.

Bibliografie

http://yourtotalhealth.ivillage.com/drug-abuse.html