Termen cautat

Efectele alcoolului asupra bolilor de inima


Autor: george

Fiind prezent in bauturi atat de populare precum bere, vin sau tarii, multi dintre noi tind sa submineze efectele nocive ale consumului de alcoolsi chiar mai grav decat atat, un numar mai mare pare sa il tolereze. Ceea ce trebuie sa constientizam insa este faptul ca alcoolul este un drog asemenea tutunului, sau a substantelor stupefiantesi prin urmare consumat in mod iresponsabil afecteaza uneori iremediabil functionarea organismului uman.

Alcoolul poate duce pe termen scurt la incapacitate de coordonare a miscarilor, pierderi temporare de memorie sau schimbari ale starii de spirit, astfel ca in cantitati mari alcoolul va provoca depresiisi dimpotriva, consumat cu moderatie poate fi un factor dezinhibator ideal. Concentratia de alcool din sange reprezinta cantitatea de alcool din plasma sanguina a unei persoane, determinata de viteza de a consuma alcoolul, sexul sau greutatea persoanei respective. Pe masura ce concentratia de alcool din sange creste, sistemul nervos de la nivelul creierului si al coloanei vertebrale isi incetineste activitatea. De asemenea, asa cum s-a putut stabili, o concentratie de ealcool in sange de 50mg/dL poate duce la o stare de intoxicatie usoara, crescand progresiv, astfel incat la o concentratie de 350mg/dL va aparea coma, iar la 500mg/dL chiar moartea. Alcoolul poate fi eliminat din sange printr-un proces numit oxidare, perioada de eliminare din sange variind in functie de cantitatea de alcool consumata.

Efectele benefice ale consumului de alcool

Studiile statistice au demonstrat faptul ca atata vreme cat este consumat cu moderatie (1 pahar pe zi pentru femei, si 2 pentru barbati), alcoolul poate avea efecte extrem de benefice asupra sanatatii organismului, scazand considerabil riscul aparitiei anumitor afectiuni ale inimii, cu precadere in cazul femeilor care au atins varsta menopauzei sau a celor care au depasit 60 de ani.

Dintre efectele bene ice ale alcoolului amintim:

 • cresterea nivelului de lipolipide cu densitate inalta ("colesterol bun");
 • scaderea presiunhii arteriale;
 • efect antioxidant (previne leziunile arteriale, cu precadere cele cauzate de lipolipidele cu densitate scazuta sau "colesterol rau");
 • previne formarea cheagurilor de sange de la nivelul arterelor coronariene, datorita faptului ca are capacitatea de a metaboliza trombocitele (celule care asigura procesul de coagulare);
 • reduce riscul unui atac cardiac subit;
 • previne constrictia arterelor coronariene;
 • creste nivelul hormonului DHEA (dehidroepiandrosteron), cu un efect benefic asupra sistemului cardiovascular.

Factorii de risc ai consumului excesiv de alcool

Din nefericire, cei mai multi dintre noi nu reusesc sa se rezume la cantitatea optima de alcool si prin urmare ajung sa isi puna sanatatea in pericol, efectele fiind nu numai extrem de severe, ci uneori ireversibile. Acest lucru devine cu atat mai grav cu cat istoricul medical al familiei include anumite cazuri de alcoolism.
Printre efectele cele mai grave ale consumului excesiv de alcool sunt incluse:

 • afectiuni ale ficatului;
 • leziuni la nivelul creierului sau al pancreasului;
 • cresterea tensiunii arteriale (hipertensiune);
 • infarct hemoragic;
 • leziuni la nivelul muschiului miocardic;
 • cardiomiopatie alcoolica, manifestata prin marirea excesiva a cordului, fapt ce ii reduce considerabil abilitatea de a pompa sangele in organism;
 • anomalii ale ritmului cardiac;
 • sindrom al cordului de vacanta (holiday heart syndrome), manifestat prin cresterea ritmului cardiac (fibrilatie arteriala).

Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este faptul ca inima nu este singurul organ afectat de consumul excesiv de alcool, ci chiar intreg organismul. In acest fel, o mare parte a alcoolului este metabolizata la nivelul ficatului, insa de-a lungul timpului acest lucru poate duce la acumularea de toxine, fapt ce va rezulta in leziuni ireversibile la nivelul acestui organ. In plus, alcoolul ce ramane neprocesat va fi asimilat de sange, ajungand astfel in intreg organismul. De asemenea, specialistii avertizeaza in privinta incompatibilitatii alcoolului cu anumite medicamente precum antidepresivi, antibioticele si calmantele.

Bibliografie

http://yourtotalhealth.ivillage.com/alcohol-heart-disease.html