Termen cautat

Efectele alcoolului asupra colesterolului


Autor: george
Categorii
Imagini

La fel ca orice alta substanta care provoaca dependenta, alcoolul consumat excesiv si pentru perioade indelungate de timp poate provoca probleme grave de sanatate, ducand uneori la efecte ireversibile precum anumite forme de cancer sau chiar infarct.

Cu toate acestea studiile efectuate recent au relevat faptul ca alcoolul poate avea o influenta benefica asupra bolilor cardiovasculare, precum si asupra nivelului de colesterol din organism. In aceste conditii, alcoolul are capacitatea de a creste nivelul de lipolipide cu densitate inalta (HDL sau "colesterol bun")si de a diminua totodata nivelul de lipolipide cu densitate mica (LDL sau "colesterol rau"). Astfel, HDL-ul are capacitatea de a colecta de la nivelul intregului organism depozitele inutile de colesterol, in vreme ce LDH contribuie la depozitarea acestora. Specialistii atrag insa atentia asupra faptului ca alcoolul poate sa ajute la cresterea nivelului de HDL doar in cazul in care este consumat cu moderatie si anume 1-2 pahare pe zi. Tot ceea ce depaseste aceste limite poate deveni nociv pentru organismsi asta cu atat mai mult cu cat anumite bauturi precum berea regasesc in compozitia lor o cantitate destul de mare de calorii.

Tipuri de bauturi care fovorizeaza nivelul de LDH
In aceasta privinta specialistii sustin ca, pentru ca rezultatele sa fie optime, cel mai bine este sa inlocuiti berea cu un pahar cu vin, iar daca acesta este rosu cu atat mai bine. Explicatia consta in faptul ca vinul rosu contine compusi activi are actioneaza direct asupra nivelului de HDL si a mentinerii sanatatii cordului in parametrii normali. Conform unui studiu statistic realizat in anul 2005, persoanele care au consumat constant o cantitate moderata de vin au prezentat o cresterea a "colesterolului bun" de 11%-16%, in vreme ce nivelul de colesterol total sau trigliceride a ramas acelasi.

Ceea ce trebuie sa luati in considerare este faptul ca specialistii nu recomanda prin acest studiu sa incepeti sa consumati alcool. Puteti in schimb sa va pastrati sanatatea corpului pentru o peripoada cat mai indelungata de timp printr-o dieta sanatoasa si o alimentatie echilibrata, precum si facand exercitii fizice in mod constant.

Bibliografie

http://cholesterol.about.com/lw/Health-Medicine/Conditions-and-diseases/Cholesterol-and-Alcohol-.htm