Termen cautat

Efectele alcoolului asupra diabetului


Autor: george
Categorii
Imagini

Consumat cu moderatie alcoolul poate actiona intr-un mod benefic asupra organismului, insa chiar si in aceste conditii, exista persoane pentru care alcoolul este de-a dreptul contraindicat. Persoanelediagnosticate cu diabet, trebuie sa fie chiar mai atente in aceasta privinta, chiar daca medicul specialist a decis ca in cantitati moderate alcoolul nu prezinta un potential risc pentru sanatatea acestora. Tocmai de aceea este bine sa aveti in vedere faptul ca 2 beri usoare sunt echivalentul a 200 de calorii, fapt ce va poate da complet peste cap planul de alimentatie.

Mai mult decat atat, specialistii sustin ca aceste calorii sunt considerate "inutile" datorita faptului ca nu aduc un aport de nutrienti organismului. In plus, chiar mai atenti decat acesti pacienti trebuie sa fie persoanele care pe langa diabet, au fost diagnosticate si cu alte afectiuni, precum:

  • presiune arteriala crescuta- in acest caz mai mult de 3 pahare de alcool pe zi pot creste considerabil tensiunea arteriala;
  • neuropatie- efectele alcoolului asupra sistemului nervos pot fi fatale, putand cauza chiar leziunisi de asemenea consumat in cantitati mari are capacitatea de a intensifica durerile, senzatiile de arsura, amorteala si piscaturi asociate cu afectiunile sistemului nervos;
  • nivelul crescut de trigliceride- alcoolul, chiar consumat in cantitati moderate, poate sa afecteze capacitatea ficatului de a procesa grasimile din organism, ceea ce va duce la cresterea numarului de trigliceride din organism. Astfel, pacientii a caror nivel de trigliceride depaseste 500 mg/dL, este necesar sa sisteze imediat consumul de alcool;
  • retinopatie- la ca si in cazul neuropatiei, alcoolul poate duce la dezvoltarea sau agravarea acestei conditii medicale;
  • nefropatie- alcoolul are capacitatea de a creste presiunea sangelui, conditie care poate agrava destul de mult evolutia bolilor de rinichi. Prin urmare daca suferiti de una dintre aceste conditii medicale este indicat sa sistati consumul de alcool cat mai repede cu putinta;
  • afectiuni ale ficatului- consumat in cantitati mari si pentru perioade prelungite de timp, alcoolul duce la cresterea nivelului de toxine, precum si a altor substante daunatoare de la baza ficatului, cauzand riscul unor leziuni severe ale acestui organ. In plus, in cazul pacientilor care prezinta deja afectiuni ale ficatului, alcoolul, fie si in cantitati mici, nu va face decat sa inrautateasca aceste conditii medicale;
  • pancreatita- aceasta conditie medicala se manifesta prin inflamatii al nivelul pancreasuluisi prin urmare, orice cantitate de alcool va inrautati aceasta afectiune;
  • afectiuni ale inimii- consumat in cantitati excesive si pentru perioade mari de timp, alcoolul poate provoca disfunctii ale ritmului cardiac (aritmie), iar in cazul bolii coronariene, nu va face decat sa creasca riscul dezvoltarii insuficientei cardiace;
  • anumite tipuri de cancer- studiile realizate recent au demonstrat legatura directa dintre alcool si cancer al buzelor, al gurii, al esofagului, laringelui, sanilor, ficatului, colonului si chiar al pancreasului si al palmanilor;
  • disfunctii gastrice- alcoolul poate spori riscul aparitiei unor disfunctii gastrice, precum diareea sau constipatia.

Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca alcoolul poate sa duca la dezvoltarea in organism a hipoglicemiei, datorita faptului ca afecteaza in mod direct modul de functionare al ficatului. Astfel, in mod normal ficatul converteste carbohidratii din organism in glucoza in momentul in care nivelul de zahar din sange scade. Cu toate acestea in momentul in care in sange sunt prezente anumite cantitati de alcool, activitatea ficatului va fi canalizata asupra procesarii acestuia in loc sa asigure suplimentul de glucoza necesar functionarii normale a organismului. Mai mult decat atat, nivelul de glucoza va scadea cu atat mai rapid daca in stomac nu poate fi regasit nici un rest de hrana, fapt ca poate duce la manifestari precum convulsii, stari de inconstienta, leziuni la nivel cerebral sau chiar coma diabetica. Cu toate acestea tocmai datorita simptomatologiei hipoglicemia este foarte adesea confundata cu intoxicatia alcoolicasi prin urmare pacientul risca sa nu primeasca tratatmentul adecvat la timp.

Desi se intampla destul de rar, consumul de alcool poate duce la dezvoltarea hiperglicemiei, fapt care poate fi explicat prin consumul unei cantitati insemnate de carbohidtrati, regasiti in bere sau cocktailuri facute cu suc. O alta posibila explicatie a dezvoltarii acestei conditii medicale consta in faptul ca alcoolul duce la cresterea apetitului, facandu-ne sa mancam mult si necontrolat.

Medicii specialisti avertizeaza ca doza optima de alcool care trebuie consumata este bine sa nu depaseasca mai mult de 2 pahare pe saptamana. In plus, alcoolul are capacitatea de a ne face sa ne pierdem motivatia si puterea de concentrare, fapt care poate rezulta in scurt timp in pierderea familiei, a prietenilor sau a locului de munca.

Bibliografie

http://yourtotalhealth.ivillage.com/alcohol-diabetes.html?pageNum=4