Termen cautat

Efectele alcoolului asupra femeilor


Autor: george
Categorii
Imagini

Consumul excesiv de alcool poate avea efecte devastatoare asupra organismului uman, insa gradul de actiune, se manifesta la intensitati diferite, la barbati si femei. Astfel, un studiu statistic realizat recent a demonstrat faptul ca femeile care sunt dependente de alcool, sau care consuma ocazional alcool in exces sunt mult mai predispuse sa dezvolte diverse forme de cancer sau alte boli si afectiuni cauzate de acest viciu. Explicatia este destul de simpla si se bazeaza, pe de o parte de diferenta de greutate dintre barbati si femeisi pe de alta parte pe sensibilitatea sporita a organismului femeiesc.

Mai mult decat atat, femeile dezvolta mult mai repede dependenta fata de alcool, ceea ce poate spori riscul aparitiei unor afectiuni cardiace, sau la nivelul ficatului, anumite forme de ulcer, osteoporoza, pancreatita, precum si probleme ale sistemului reproducator sau pierderi de memorie. In acest mod, in cazul organismelor femeiesti ciroza sau hepatita alcoolica apar intr-un interval de timp relativ mai mic, afectiuni care netratate la timpsau chiar deloc pot evolua in cancer al ficatului, provocand in cele din urma decesul pacientei.

In ultimele stadii ale alcoolismului majoritatea femeilor care sufera de aceasta boala prezinta conditii medicale precum hipertensiune, anemie sau chiar malnutritie, precum si cancer al tractului respirator, fapt datorat unei sensibilitati sporite manifestate la nivel celular. De asemenea, un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a relevat faptul ca femeile care consuma intre 2-5 pahare de alcool pe zi, isi maresc sansele de aparitie al cancerului mamar cu pana la 41%, acest risc fiind chiar mai mare in cazul femeilor cu o varsta inaintata.

Actiunea alcoolului asupra sistemului reproducator
Consumat in exces si pentru perioade de timp indelungate, alcoolul actioneaza negativ chiar si asupra sistemului reproducator al femeii, ducand in timp la infertilitate. Mai mult decat atat, specialistii au demonstrat faptul ca exista o legatura stransa intre dereglarile de menstruatie si dependenta de alcool ajunsa in stadiu cronic.

Chiar mai ingrijoratoare sunt cazurile in care femeile consuma alcool in timpul sarcinii, fapt ce va duce la subdezvoltarea fetusului sau chiar la grave malformatii fizice si psihice. Ceea ce trebuie sa constientizeze orice femeie este faptul ca in timpul sarcinii fatul este direct legat de organismul mamei prin cordonul ombilical, si prin urmare, odata ce alcoolul este asimilat in sange, acesta ajunge rapid la nivelul placentei. In termeni medicali, acest lucru poarte denumirea de sindromul alcoolismului fetal, conditie medicala a carei efecte devin ireversibile. In fapt, efectele consumului excesiv de alcool in timpul sarcinii sunt atat de grave, incat medicii specialisti recomanda ca femeile sa sisteze abuzul de alcool inca din momentul in care decid sa aiba un copil.

Bibliografie

http://alcoholism.about.com/cs/women/a/aa981111.htm