Termen cautat

Efectele alcoolului asupra sarcinii si a dezvoltarii nou-nascutului


Autor: george
Categorii
Imagini

La fel ca si in cazul altor substante care creeaza dependenta, precum tutunul sau consumul de droguri, alcoolul are la randul sau efecte devastatoare asupra evolutiei unei sarcini si a dezvoltarii ulterioare a copilului. Mai mult decat atat, studiile de specialitate releva faptul ca problemele cele mai acute pot fi intalnite la copii ai caror mame au consumat alcool in primul trimestru de sarcina ( aceasta este perioada decisiva in formarea si dezvoltarea fetusului). Explicatia consta in faptul ca in aceasta perioada conexiunile cerebrale ale fetusului nu sunt indeajuns de dezvoltate, ceea ce va afecta iremediabil dezvoltarea intregului organis. In acelasi timp, probabil datorita vulnerabilitatii viitorului copil in aceasta perioada, multe dintre mame considera ca este perfect sigur daca vor consuma alcool in ultima parte a sarcinii. Nimic mai gresit, deoarece in aceasta perioada dezvoltarea cerebrala este finalizata, si prin urmare consumul de alcool sporeste riscul aparitiei unor anomalii cerebrale severe.

Efectele consumului de alcool in timpul sarcinii
Studiile statistice realizate recent au relevat faptul ca in Statele Unite ale Americii 1 din 750 de copii se naste cu sintromul alcoolismului fetal, in vreme ce alti 40.000 prezinta efectele alcoolismului fetal. Dintre simptoamele care definesc aceste conditii medicale amintim:

 • greutate sub media normala a unui nou-nascut;
 • circumferinta cutii craniene mai mica decat la nou-nascutii sanatosi;
 • incapacitatea de a se dezvolta in parametrii normali;
 • dezvoltarea organismului cu intarziere;
 • disfunctii ale functionarii organelor;
 • malformatii faciale;
 • epilepsie;
 • incapacitatea de a coordona in mod corespunzator membrele;
 • imposibilitatea de socializare in parametrii normali;
 • lipsa imaginatiei si a curiozitatii, precum si a dorintei de cunoastere;
 • dificultati intampinate in procesul de invatare, manifestate prin imposibilitatea de a-si insusi anumite concepte precum, timp, bani, dar si dificultati de exprimare sau de rezolvare a anumitor situatii;
 • probleme comportamentale, precum hiperactivitate, incapacitate de concentrare, o fire introspecta, incapatanare, impulsivitatre sau o senzatie permanenta de anxietate.

Mai mult decat atat, efectele consumului de alcool in timpul sarcinii pot duce la aparitia altor manifestari pe termen lung, cu implicatii severesi uneori imposibil de ameliorat. Astfel, aceste efecte se pot manifesta mult mai intens odata ce copilul a atins varsta maturitatii, luand forma unor probleme psihice, a savarsirii unor acte ce incalca legeasau incapacitatea de a trai independent. De asemenea, studiile de cercetare efectuate recent au relevat faptul ca exista un numar considerabil de copii, care datorita faptului ca nu prezinta anomalii fizice raman nediagnosticati pe intreaga durata a vietii acestora. Acestia prezinta insa difunctii ale modului de dezvoltare comportamentala si emotionala.

Ceea ce trebuie sa constientizam este faptul ca in momentul in care decidem sa aducem pe lume un copil devenim direct raspunzatori de evolutia acestuia ca om si ca parte integranta a societatii. Mai mult decat atat, fiecare dintre noi are dreptul la un mod de viata normalsi prin urmare este recomandat ca macar pe perioada sarcinii sa renuntam la viciile noastre zilnicesi nu doar la consumul de alcool.

Bibliografie

http://kidshealth.org/parent/medical/brain/fas.html#