Termen cautat

Efectele alcoolului asupra tinerilor


Categorii
Imagini

Chiar daca este un gand greu de acceptat, trebuie sa admitem faptul ca "puiul" fiecaruia dintre noi poate ajunge, intr-o buna zi, sa fie tentat sa incerce, la un moment dat, diferite bauturi alcoolice. Acest fapt este cel mai mult probabil sa se intample pe perioada liceului sau in momentul in care adolescentii merg la facultate, statisticile evocand un procentaj de peste 80% de adolescenti care au consumat alcool macar o singura data, pana la aceasta varsta.

Consumat in exces, in cantitati mari, alcoolul poate influenta intr-un mod negativ perceptia oricui asupra realitatii si asupra deciziilor care trebuie luate intr-un anumit moment, alcoolul alterand, intr-un mod negativ, comportamentele. Efectele consumului in exces pot ajunge sa fie de-a dreptul devastatoare in cazul in care este vorba despre tinerii care se afla in perioada adolescentei, perioada in care, oricum, hazardul este o parte integranta din viata acestora.

In urma cercetarilor si studiilor recente, cercetatorii au clasificat efectele pe care consumul in exces de alcool le poate avea atat pe termen scurt, cat si efectele acestuia pe termen mai lung.

Iata cateva dintre efectele nocive ale consumului de alcool in exces pe termen scurt:

 • Disfunctii ale auzului si ale vederii
 • Disfunctii ale coordonarii miscarilor membrelor
 • Capacitate de gandire si de luare a deciziilor distorsionata
 • Distorsionarea capacitatii de percepere a tot ceea ce tine de emotii si sentimente
 • Respiratie urat mirositoare
 • Integrarea in cadul unor cercuri sociale care nu vor fi deloc favorabile pentru dezvoltarea corespunzatoare a tinerilor

Efectele consumului de alcool pe termen lung includ cele ce urmeaza:

 • Diminuarea poftei de mancare
 • Aparitia cirozei sau al cancerului la ficat
 • Deficit in legatura cu aportul de vitamine pentru organism
 • Leziuni la nivelul inimii si al sistemului nervos
 • Dureri la nivelul stomacului
 • Impotenta
 • Pierederi frecvente de memorie
 • Riscul aparitiei intoxicatiei cu alcool, apoi, a comei alcoolice

In vederea evitarii acestor efecte extem de nocive, parintilor li se recomanda sa discute, la modul sincer si deschis, cu copiii lor in legatura cu consumul de alcool, tinerilor dandu-li-se, totodata, ocazia de a-si exprima liber parerile. S-a demonstrat deja faptul ca un astfel de lucru nu il va feri pe tanar, sub nici o forma, de a ajunge in contexte in care sa poata interactiona cu persoane care si-au dezvoltat obiceiuri nocive pentru sanatate, insa, adolescentului i se va induce o gandire sanatoase si integra, astfel incat acesta va ajunge sa ia decizia corecta si benefica pentru el si pentru cei din jur de unul singur, fara a i se impune de catre altcineva ce este bine sa faca si ce nu este recomandat.

Este foarte important ca parintii sa retina faptul ca tentatia consumului de alcool poate aparea pentru copii la varste extrem de fragede, astfel, parintii trebuie sa transmita copilului lor, in moduri variate, nivelul de inceredere pe care acestia il au in tineri sau copii.

 • Prescolarii

In nici un caz un copil cu varsta cuprinsa intre 3-4 ani nu poate fi considerat un interlocutor potrivit pentru a purta cu el discutii legate de consumul de alcool sau droguri, nu poate fi negat faptul ca acum cei mici incep sa ia decizii pe cont propriu. Astfel, parintii sunt sfatuiti sa faca primul pas in ceea ce priveste alegerea vestimentatiei celui mic si chiar daca uneori, ceea ce alege el nu se va potrivi si nu se va asorta neaparat, este bine ca acesta sa fie incurajat sa faca alegerile de unul singur. Se mai recomanda ca, in ceea ce priveste somnul, alimentatia, timpul liber si cantitatea de alcool pe care o consuma, parintii sa aiba un trai echilibrat fiindca, in aceasta perioada, copiii vor invata prin imitatie.

 • Perioada de varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani

In aceasta perioada copiii invata, de regula, din propriile experiente, insa acest lucru nu exclude faptul ca cei mici vor imita si comportamentul celor din jurul lor. Asadar, poate avea loc o eventuala discutie despre cat de nociv este consumul de alcool, moment in care se pot face referiri la anumite fapte pe care copilul are capacitatea de a le intelege. De pilda, avand in vedere faptul ca cel mic se uita destul de mult la televizor, la aceasta varsta, sunt indicate discutii in legatura cu spoturile publicitare, mai ales in legatura cu cele care fac trimiteri directe la tutun sau la consumul de alcool.

 • Perioada de varsta cuprinsa intre 8 si 11 ani

Varsta aceasta reprezinta o perioada cruciala, de-a dreptul, pentru dezvoltarea copiilor din punct de vedere comportamental, fiind vorba despre varsta la care cei mici sunt teribilisti si foarte influentabili. Tot la aceasta varsta, majoritatea copiilor invata si experimenteaza lucuri care mai de care mai ciudate. Acestea reprezinta motive suficiente pentru ca parintii sa aduca in discutie la modul cel mai deschis efectele nocive ale consumului de alcool pentru sanatatea organismului uman.

 • Perioada de varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani

Pentru majoritatea tinerilor, la aceasta varsta ei sunt deja la pubertate, iar corpul lor sufera extrem de multe transformari hormonale si din punct de vedere structural. Tot in aceasta perioada incepe predilectia tinerilor pentru apartenenta  la un anumit grup. Concretizarea acestor transformari va presupune elemente precum nevoia tanarului pentru independenta si libertate, si dorinta de a petrece cat mai mult timp in spatii care sunt in afara familiei. Atitudinea adoptata de parinti, in aceasta perioada, tebuie sa fie una extrem de diplomata si cu foarte mult tact, fiind recomandabila evitarea discutiilor care aduc a predici. Accentul trebuie sa se puna acum pe o stare de ingrijorare care provine din dragoste si nicidecum pe certuri. Astfel, chiar daca tanarul se va arata, la inceput, iritat de discutii, el va recunoaste, intr-un final, in sinea lui ca parintii au dreptate, chiar daca nu va recunoaste acest lucru intotdeauna cu voce tare.

Indiferent de varsta pe care o are un copil/tanar, cresterea si educarea acestuia implica mult tact si o responsabilitate majora. Dupa cum au dovedit si studiile si cercetarile in domeniu, o atitudine hiperprotectoare venita din partea parintilor va indeparta copilul de acestia, in mod paradoxal, iar acesta din urma va ajunge sa fie privat de lumea reala. In schimb, se recomanda o inducere a unei gandiri autonome si integre, asa incat copilul sau tanarul sa aiba posibilitatea si capacitatea de a discerne de unul singur care este alegerea cea mai potrivita pentru el.

Singuranta nu este niciodata de ajuns, asadar, este extrem de important ca parintii sa fie foarte receptivi la semnele care ar putea fi indicatoare ale faptului ca adolescentul consuma alcool.

Bibliografie

http://kidshealth.org/parent/emotions/behavior/alcohol.html