Termen cautat

Efectele cocainei asupra sarcinii


Autor: george
Categorii
Imagini

Consumul cocainei in timpul sarcinii este extrem de peiculos pentru dezvoltarea fetusului, indiferent de trimestrul in care aceasta este administrata. Astfel, un studiu statistic realizat recent a relevat faptul ca acest drog este responsabil de aproximativ 38% dintre cazurile de avort spontan, datorita faptului ca actioneaza asupra organismului crescand cantitatea de norepinefrina in organismul mamei. Acest lucru are drept rezultat cresterea gradului de contractibilitate a uterului, contracta vasele de sange de la nivelul placentei, si scade gradul de vascularizare la nivelul fetusului.

Specialistii avertizeaza asupra consumului de cocaina in timpul sarcinii deoarece actioneaza ca factor stimulant pentru contractiile uterine, sporind in acest fel riscul aparitiei unei rupturi la nivelul membranei, ceea ce duce la marirea posibilitatii unei nasteri premature. Mai mult decat atat, expunerea fetusului la aceasta substanta stupefianta scade capacitatea de dezvoltare intrauterina, precum si nasterea copilului cu o greutate mult maimica decat a unui copil normal. Specialistii sustin ca acest lucru poate fi explicat prin prisma faptului ca acest drog scade gradul de vascularizare la nivelul placentei si in consecinta nivelul oxigenului si al nutrientilor care ajung la fetus este redus considerabil.

Ceea ce trebuie sa constientizeze fiecare mama este faptul ca fatul este direct legat de organismul acesteia prin intermediul cordonului ombilical. Astfel, indiferent de doza de cocaina asimilatain fluxul sanguin, aceastaajunge rapid la nivelul cordonului ombilical si de acolo si in organismul fatului. In acest mod intr-un interval de timp relativ scurt concentratia de cocaina din sangele fatului va deveni similara cu a mamei. Mai mult decat atat, timpul de metabolizare al cocainei este destul de ridicat atat pentru mama, cat si pentru fat, acest lucru facand consumul acestui drog cu atat mai periculos.

Statistic vorbind cocaina este responsabila de dezvoltarea diverselor forme de anomalii congenitale in aproximativ 7% pana la 26% dintre cazuri, precum si faptul ca malformatiile creierului apar in 35% dintre cazurile in care mamele sunt dependente de droguri. Insa ce este cu adevarat ingrijorator consta in faptul ca un procent de aproximativ 31% dintre nou-nascuti prezinta simptoame ale sevrajului de cocaina, precum atacuri de apoplexie, depresii, letargie, probleme de alimentatie, reflexe hiperactive, stari de voma, diareesau agitatie. Mai mult decat atat consumul de cocaina in timpul sarcinii poate sa duca si la dezvoltarea altor conditii medicale severe precum anomalii cardiovasculare, sau disfunctii urinare sau ale aparatului reproducator.

Bibliografie

http://parenting.ivillage.com/pregnancy/psafe/0,,midwife_4473,00.html