Termen cautat

Efectele consumului de alcool asupra organismului


Autor: george
Categorii
Imagini

In prezent se vorbeste tot mai mult despre efectele benefice ale alcoolului asupra organismului, insa conditia pentru acest lucru ia forma moderatiei. Mai mult decat atat, majoritatea specialistilor sustin ca limita pentru ca alcoolul sa se transforme in "licoarea curativa" a organismului dumneavoastra este de este de 3-4 unitati pe zi, acest lucru fiind echivalent cu un pahar mediu de bere, un pahar de vin sau 100g de tarie (se poate face exceptie in cazul barbatilor, acestia putand sa consume pana la 2 pahare de alcool pe zi). Mai mult decat atat, consumat cu modereatie alcoolul poate avea efecte extrem de benefice pentru prevenirea unor afectiuni ale inimii.

Avantajele consumului de alcool cu moderatie
Asa cum au putut stabili studiile de specialitate, moderatia in ceea ce priveste consumul de alcool este de 2 pahare de zi in cazul barbatilor de pana la 65 de ani si a tinerilor, si doar un pahar in cazul femeilor si a barbatilor trecuti de varsta de 66 de ani. Astfel, consumat in aceste doze, alcoolul poate avea un efect extrem de benefic asupra organismului dumneavoastra, precum:

  • reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, a bolilor vasculare periferice si a claudicatiei intermitente;
  • reduce riscul aparitiei unui atac de cord;
  • reduce riscul aparitiei unui infarct, cu precadere infarct ischemic;
  • reduce riscul dezvoltarii pietrelor biliare;
  • reduce riscul dezvoltarii unei forme de diabet.

Riscurile consumului excesiv de alcool
Din nefericire cei mai multi dintre noi depasesc adesea limita moderatie, expunandu-se in acest fel unui risc deosebit. Si mai ingrijorator, insa, este faptul ca fiind intalnit atat de frecvent in bauturi populare precum bere, vin sau tarii, dependenta de alcool tinde sa fie un factor tolerat de majoritatea dintre noi. Ceea ce trebuie sa constientizam este faptul ca abuzul zilnic de alcool pericliteaza grav sanatatea, putand duce la conditii medicale precum:

  • cancer de pancreas, bucal, al faringelui, laringelui, esofagului, ficatului, sau cancer mamar;
  • pancreatita, gradul de risc fiind chiar mai ridicat in cazul persoanelor cu un nivel ridicat de trigliceride in sange;
  • moarte subita, in cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare;
  • cardiomiopatie alcoolica, manifestata prin leziuni ale muschiului cardiac, fapt ce poate duce la insuficienta cardiaca;
  • infarct;
  • presiune arteriala crescuta;
  • ciroza;
  • avort;
  • sindromul alcoolismului fetal;
  • leziuni datorate dificultarilor locomotorii;
  • suicid.

Mai mult decat atat, specialistii sustin ca anumite persoane, precum cele care au suferit in trecut un infarct hemoragicsau au fost diagnosticate cu afectiuni ale ficatului si pancreasului, precum si cele care prezinta schimbari celulare precanceroase la nivelul esofagului, al larigelui, faringelui sau cavitatii bucale, nu trebuie sa consume alcool deloc. Totodata acelasi avertisment este lansat si in privinta celor al caror istoric medical familial cuprinde si cazuri de alcoolism.

Un alt lucru deosebit de important de care trebuie sa tineti cont este faptul ca alcoolul interactioneaza intr-un mod negativ cu anumite tratament medicamentoase precum antibioticele, antidepresivele, anticoagulantii, medicatie pentru diabet, antihistaminele, medicamente pentru tratarea starilor de apoplexie, beta-blocanti, calmante pentru dureri sau somnifere. Prin urmare, daca urmati acest tip de tratament este foarte important sa nu consumati alcool deloc pana la terminarea perioadei cat trebuie sa urmati acest tip de medicatie.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/alcohol/sc00024