Termen cautat

Efectele fumatului asupra cancerului pulmonar


Autor: george
Categorii
Imagini

Plamanii sunt organe cu o structura spongioasa , plasati in interiorul cavitatii toracice. In procesul de respiratie, aerul patrunde la nivelul traheei, de unde ajunge in bronhii, apoi in bronhiole si in final in sacii de aer din plamani, numiti alveole. Fiecare alveola este prevazuta cu vase capilare fine care faciliteaza schimbul de gaze de la nivelul plamanilor, astfel fiind preluat oxigenul din timpul inspiratiei si eliminat dioxidul de carbon prin expiratie. Ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca in momentul expunerii repetate la factori iritanti severi (precum fumul de tigara), palmanii vor fi lezati, ducand la dezvoltarea unor conditii medicale uneori ireversibile. Din aceasta categorie face parte si cancerul pulmonar, studiile statistice relevand faptul ca gradul cel mai mare de incidenta este manifestat la persoanele cu varste cuprinse intre 40-70 de ani, care au fost expuse fumului de tigara pentru o perioada mai mare de 20 de ani.

Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca in prezent au putut fi stabilite doua forme majore ale cancerului pulmonarsi anume: carcinom cu celule mici (aceasta forma de cancer raspandindu-se mai reprede si prezentand simptoame mult mai evidente)si carcinom nonmicrocelular (manifestat la nivelul structurii bronhiilor). Indiferent care este tipul carcinomului, exista insa o gama de simptoame comune printre care tuse persistenta sau insotita de expectoratii cu sange, senzatii de sufocare, dureri la nivelul toracelui, pneumonie recurenta, bronsita recurenta sau chiar scaderea neasteptata in. Prin urmare, daca prezentati unul dintre aceste simptome este recomandat sa va adresati imediat medicului specialist. In acest fel, medicul specialist va dispune o serie de teste, precum:

  • radiologie pulmonara cu raze X;
  • examenul citologic al expectoratiei;
  • bronhoscopie;
  • aspiratie cu ac fin;
  • mediastinoscopie, metoda care presupune introducerea unui tub flexibil printr-o incizie la nivelul gatului, astfel incat sa poata fi testat numarului nodulilor limfatici din organism, precum si pentru depistarea celulelor cancerigene din organism;
  • toracoscopie video-asistata, metoda prin care anumite intrumente specializate sunt folosite pentru prelevarea unei mostre de tesut din interiorul cavitatii toracice (in toata aceasta perioada pacientul se va afla sub anestezie generala);
  • analiza CT;
  • fluoro-deoxi-glucoza (FDG) si Tomografia cu Emisie de Pozitroni, metoda extrem de eficienta pentru stabilirea stadiului de evolutie al cancerului pulmonar. Aceasta metoda presupune injectarea unei cantitati destul de mici a unei substante radioactive, astfel incat sa poata fi obtinuta o imagine completa a intregului organism.

Odata ce diagnosticul a fost stabilit, medicul dumneavoastra specialist va dispune inceperea unui tratament corespunzator tipului de cancer si a gradului de evolutie al acestuia, precum interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapiesau alte metode specializate. In plus, este foarte important sa renuntati la fumat, substantele toxice continute de tigari incadrandu-se printre factorii cu cel mai mare grad de nocivitate pentru plamani. Mai mult decat atat, medicii specialisti recomanda mentinerea unei alimentatii sanatoase si echilibrate.

Bibliografie

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Lung_cancer?OpenDocument