Termen cautat

Efectele fumatului asupra stresului cotidian


Autor: george
Categorii
Imagini

Intrebati care sunt motivele pentru care nu pot renunta la dependenta de tigari, cei mai multi dintre fumatori isi pot cuprinde motivele in liste intregi, printre cele mai frecvente fiind aliura inteligenta sau matura pe care acestia isi imagineaza ca o dobandesc, energia pe care tigara o ofera, ameliorarea senzatiei de singuratate, precum si combaterea stresului cotidian. Astfel, majoritatea fumatorilor sustin ca aprinderea unei tigari ii elibereaza rapid de momentele de tensiune aparute in timpul unei zile, iar una dintre explicatiile cele mai plauzibile consta in inhalarea profunda a fumului de tigara, actiune similara cu exercitiile de respiratie. Adevarul este ca odata asimilata in sange, nicotina, substanta activa a tigarilor, ajunge rapid la creier unde faciliteaza eliberarea endorfinelor, substante naturale care asigura organismului o stare de relaxare. Ceea ce nu multe dintre aceste persoane constientizeaza este faptul ca in realitate, tocmai gradul mare de dependenta continut de nicotina este cel care impune aprinderea altei si altei tigari.

Nicotina (C10H14N2) este unul dintre compusii activi care intra in alcatuirea unei tigari. Aceasta este asimilata de sange intr-un interval de timp foarte mic si, de aici fiind purtata la nivelul creierului unde faciliteaza eliberarea endorfinelor, substante naturale care creeaza o stare de relazare a organismului. In momentul in care nivelul de nicotina din sange scade, persoana respectiva incepe sa resimta ceea ce specialistii numesc o stare usoara de sevraj creata de lipsa acestei substante din organism. Astfel, pentru a suplini acest deficit, fumatorul isi va aprinde, in mod natural, alta tigara. In timp insa, organismul va dezvolta o forma de toleranta la nicotina, iar numarul tigarilor fumate zilnic va creste gradual. Mai mult decat atat, specialistii avertizeaza asupra faptului ca dependenta de tigari se manifesta cu precadere la nivel psihic decat fizic, explicandu-se astfel modul de actiune al acestora asupra nivelului de stres. Un alt factor, poate la fel de nociv pentru organism, si care faciliteaza fumatul excesiv este alcoolul, explicatia constand in faptul ca alcoolul are capacitatea de a scadea nivelul de nicotina din sange.

Ceea ce trebuie sa contientizeze orice persoana care fumeaza este motivul pentru care au ales sa imbratiseze acest viciu, iar daca la inceput a fost mirajul eliberarii de stresul cotidian, acum cu siguranta este vorba de mentinerea nivelului de nicotina astfel incat organismul sa isi poata indeplini functiile in mod normal. Prin urmare, in momentul in care veti decide sa renuntati la tigari este bine sa sa va inarmati cu multa rabdare si fermitate, deoarece simptomatologia sevrajului produs de nicotina este destul de severa, in functie de gradul de dependenta al fiecarui individ. In plus, nicotina este eliminata definitiv din organism in aproximativ 2 sapatamani si prin urmare, aceasta perioada este esentiala in demersul dumneavoastra. In acelasi timp, odata ce ati reusit sa renuntati definitiv la fumat, veti vedea ca starea de spirit vi se va imbunatati considerabil, la fel ca si sanatatea fizica, astfel incat sa nu mai resimtiti nevoia sa recurgeti la "artificii" pentru a putea face fata cu succes tensiunii de peste zi.

Bibliografie

http://www.stop-smoking-tips.com/effect-smoking-stress.html