Termen cautat

Efectele fumatului asupra suplimentelor de vitamine din organism


Autor: george

Se vorbeste tot mai mult in prezent despre efectele nocive ale fumatului asupra sanatatii organismului. Statistic vorbind in momentul aprinderii unei tigari sunt eliberate aproximativ 4000 de substante nocive, responsabile cu dezvoltarea in organism a peste 60 de forme de cancer. Cati dintre noi constientizeaza insa efectul devastator pe care acestea il au asupra aportului de vitamine necesar functionarii organismului in parametrii optimi ? Ei bine, ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca substantele nocive care ajung in organism au capacitatea de a distruge doua dintre vitaminele vitale sanatatii corpului, si anume vitamina A si vitamina C.

Efectele fumatului asupra vitaminei A

Vitamina A este esentiala pentru mentinerea sanatoasa a cililor de la nivelul plamanilor cu rol de curatare a substantelor straine, precum si pentru mentinerea secretiei de musuc pulmonar, care actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor. Deasemenea vitamina A joaca un rol important in prevenirea aparitiei cancerului pulmonar, de piele, mamar sau al bilei, dar si impotriva aparitiei diverselor forme de infectie. Mai mult decat atat un studiu de specialitate realizat recent a demonstrat faptul ca fumatorii care au urmat un tratament cu vitamina A timp de 6 luni au prezentat o ameliorare in ceea ce priveste modificarile celulare responsabile cu dezvoltarea cancerului pulmonar. In acelasi timp, un alt studiu efectuat in paralel a relevat faptul ca fumatorii cu un nivel scazut al acestei vitamine prezinta de 3 ori mai multe sanse de dezvoltare al unei forme de cancer decat fumatorii cu un nivel normal de vitamina A. Cu toate acestea concluzia specialistilor este destul de sumbra, acestia sustinand ca un tratament pe baza de produse farmaceutice cu supliment de vitamina A nu are acelasi efect asupra organismului, oferind in grad redus de protectie.

Efectele fumatului asupra vitaminei C

Vitamina C, cunoscuta in termeni de specialitate ca acid ascorbic este un antioxidant care are rolul de a anihila efectul anumitor substante ce pot provoca dezvolotarea cancerului, precum nitrosaminele. La fel ca si in cazul vitaminei A, anumite substante active care intra in alcatuirea unei tigari (desi inca nu s-a putut stabili cu exactitate care sunt acestea) actioneaza asupra acestei vitamine, distrugand-o. Mai mult decat atat, specialistii sustin ca o singura tigara are capacitatea de a distruge o cantitate de vitamina C echivalenta cu cea continuta de o portocala.

Un lucru foarte important pe care trebuie sa il intelegem cu totii este faptul ca indiferent daca suntem fumatori sau nu este bine sa ne ingrijim de cantitatea de vitamine pe care o contine organismul nostrusi asta cu atat mai mult cu cat de cele mai multe ori dieta noastra nu este una sanatoasa sau echilibrata.

Bibliografie

http://www.stop-smoking-tips.com/effects-smoking-vitamin-a-c.html