Termen cautat

Efectele tutunului asupra evolutiei astmului


Autor: george
Categorii
Imagini

Astmul este o afectiune a cailor aeriene, manifestata prin ingustarea acestora si hipersensibilitate la iritatii. De asemenea, specialistii au dovedit ca unul dintre motivele pentru care frecventa atacurilor astmatice creste simtitor se datoreaza incapacitatii organismului de a "epura" toxinele acumulate. Prin urmare, persoanele fumatoare diagnosticate cu una dintre formele de astm sunt mult mai predispuse la agravarea si intensificarea atat a simptomatologiei acestei conditii medicale cat si a si a gradului de recurenta a atacurilor astmatice.

Modul de actiune al tutunului asupra sistemului respirator
Chiar daca poate parea surprinzator, asa cum s-a putut demonstra, substantele nocive regasite in alcatuirea unei tigari sunt responsabile de dezvoltarea a nu mai putin de 60 de tipuri de cancer. Mai mult decat atat aceste substante actioneaza asupra cililor regasiti la nivelul plamanilor, impiedicand curatarea acestora in mod corespunzator. Cilii reprezinta niste perisori de dimensiuni foarte mici care, prin miscari circulare, ajuta la indepartarea prafului sau a altor particule daunatoare pentru plamani. Prin urmare, medicii specialisti avertizeaza asupra persoanelor fumatoare diagnosticate cu astm, acestea fiind mult mai predispuse la dezvoltarea anumitor infectii la nivelul plamanilor, ceea ce nu va face decat sa inrautateasca intensitatea atacurilor astmatice.

Studiile statistice au relevat faptul ca in momentul in care o tigara este aprinsa, in atmosfera sunt eliberate aproximativ 4000 de toxine, ceea ce face ca fumatorii pasivi sa fie chiar mai vulnerabili decat cei activi. Si de data aceasta in cazul fumatorilor pasivi, care in plus sufera si de o forma de astm, efectele sunt mai grave, dupa cum urmeaza:

  • poate spori frecventa si intensitatea atacurilor astmatice;
  • poate spori nevoia unei medicatii permanente si din ce in ce mai puternice;
  • poate spori sensibilitatea cailor aeriene la alti factori declansatori, precum polenul;
  • poate afecta capacitatea de functionare a plamanilor.

La fel de delicata este si situatia femeilor insarcinate, si asta cu atat mai mult cu cat fumul inhalat in plamani poate fi transmis cu usurinta si fetusului prin cordonul ombilical. In aceasta situatie nu este de ajuns doar sa va lasati de fumat (daca este vorba despre o persoana fumatoare), ci in primul rand sa evitati locutile in care se fumeaza pe cat posibil, in caz contrar riscand ca nou-nascutul sa prezinte anomalii ale dezvoltarii plamanilor, wheezing (respiratie dificila, insotita de harait)sau chiar sa aiba cu mult sub greutatea medienormala la nastere. Mai mult decat atat acelasi avertisment este lansat de medicii de specialitate si in ceea ce priveste copii, al caror organism in plina dezvoltare este poate la fel de sensibil ca cel al nou-nascutilor. Prin urmare, pentru a reduce riscurile fumatului cat mai mult cu putinta este necesar sa urmati cativa pasi esentiali:

  • incercati sa renuntati treptat la fumat;
  • incercati sa va mentineti spatiul in care locuiti cat mai aerisit (daca este cu putinta in momentul in care aveti musafiri, rugati-i sa nu fumeze in casa);
  • evitati locurile publice in care se fumeaza mult (baruri, pub-uri, etc.).

Oricat de mult strictete am aplica in mentinerea acestor reguli, este foarte adevarat ca aceste locuri nu pot fi intotdeauna evitatesi tocmai de aceea este esential sa luati medicatia prescrisa de medicul dumneavoastra cu regularitate. Daca insa constatati ca organismul dumneavoastra are nevoie de aceste medicamente la intervale mai dese decat cele normale (in general mai mult de 3-4 ori pe saptamana), este necesar sa va adresati medicului specialist cat mai repede posibil.

Bibliografie

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Asthma_and_smoking?OpenDocument