Termen cautat

Efectele tutunului asupra organismului uman


Categorii
Imagini

La momentul actual, discutiile despre dependenta de tutun sunt din ce in ce mai frecvente determinand si eforturi mai mari de identificare a tratamentului ideal pentru aceasta. Acest tip de dependenta este determinat, de fapt, de nicotina in mod special, substanta care ajunge in organism in urma inhalarii fumului de tigara. Mai presus de atat, medicii specialisti afirma ca numarul tigarilor cerut de catre organism creste in mod direct proportional cu nivelul nicotinic inhalat. In momentul aprinderii unei tigari in atmosfera, se elibereaza mai multe de 4.000 de substante cu efect toxic, majoritatea substante chimice active care odata cu trecerea timpului afecteaza organismul inducand leziuni severe.

Intre cele mai nocive substante continute in fumul de tigara se numara:

  • Gudronul

Gudronul reprezinta termenul generic asociat denumirii a mai multor substante care sunt eliberate in atmosfera in conditiile aprinderii unei tigari. In general, gudronul reprezinta o substanta vascoasa, lipicioasa, de culoare maronie, ce actioneaza asupra tesutului pulmonar, insa si asupra unghiilor si a dintilor. Mai mult decat atat, in componenta gudronului intra si substantele responsabile de inducerea afectiunilor neoplazice si implicit dezvoltarea cancerului.

  • Monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon reprezinta un gaz inodor, ce in volume mari are potential letal pentru organism ca urmare a compatibilitatii crescute cu hemoglobina, fapt pentru care acesta poate sa inlocuiasca moleculele de oxigen. Hemoglobina reprezinta o proteina aflata in componenta plasmei sanguine si de care se leaga oxigenul pentru a putea fi transportat in organism. Drept urmare, in momentul cresterii cantitatii de monoxid de carbon ca urmare a fumului inhalat in timpul fumatului, acesta se leaga de moleculele de hemoglobina si impiedica organismul sa mai primeasca volumul de oxigen corespunzator functionarii normale.

  • Cianida de hidrogen

Cianida de hidrogen reprezinta o substanta foarte periculoasa care actioneaza asupra cililor sau a micilor perisori localizati la nivelul pulmonilor, care sunt impiedicati sa mai curete si sa mai elimine substantele straine atasate la baza acestora.

  • Radicalii liberi

Radicalii liberi reprezinta substante chimice ce actioneaza la nivelul muschiului cardiac si a vaselor sanguine. Mai presus de atat, radicalii liberi au si capacitatea de legare de colesterol, impreuna determinand acumularea grasimilor la nivel arterial, fapt care are ca si rezultat aparitia unor patologii precum afectiunile cardiace, infarctele sau bolile vaselor de sange.

  • Metalele

Desi poate fi greu de crezut, fumul de tigara contine si metale foarte nocive pentru organism precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, unele dintre acestea avand chiar potential cancerigen.

  • Compusii radioactivi

Similar metalelor din componenta fumului de tigara, compusii radioactivi pot sa reprezinte agenti cancerigeni foarte periculosi.

Altfe substante cu potential nociv regasite in componenta fumului de tigara sunt reprezentate de hidrocarbon, acizii organici, oxidul de azot, fenolii si agentii de oxidare.

Influenta tutunului asupra organismului

Factorii nocivi aflati in componenta fumului de tigara sunt considerati responsabili de aparitia potentiala a cel putin saizeci de forme de cancer, exercitandu-si actiunea asupra intregului organism dupa cum urmeaza:

  • Sistemul respirator

Sistemul respirator este afectat de fumul de tigara prin iritarea traheei si a laringelui, dificultatile respiratorii cauzate de nivelul sporit de mucus, tumefactiile si congestiile de la duprafata cailor respiratorii, leziunile permanente ale alveolelor pulmonare, infectiile si leziunile pulmonare permanente.

  • Sistemul circulator

Sistemul circulator este afectat de fumat prin sporirea presiunii sanguine, sporirea ritmului cardiac, constrictia vaselor sanguine care are ca si efect si scaderea temperaturii corporale, diminuarea volumului de oxigen din sange, riscul de formare a cheagurilor sanguine, instalarea aterosclerozei sau acumularea depozitelor de grasimi de la nivelul peretilor arteriali, diminuarea circulatiei sanguine de la nivelul extremitatilor, riscul producerii infarctelor sau riscul de instalare a insuficientei cardiace.

  • Sistemul imunitar

Diminuarea eficientei sistemului imunitar, sporirea riscului de contractare a unor conditii medicale precum pneumonia si gripa si prelungirea perioadei necesare desfasurarii procesului de vindecare.

  • Sistemul musculo - scheletic

Sistemul musculo - scheletic este afectat de fumat prin slabirea structurii unor muschi si prin diminuarea densitatii osoase.

Alte tulburari determinate de actiunea substantelor din componenta fumului de tigara sunt inflamarea si iritarea stomacului sau a intestinelor, aparitia ulcerelor la nivelul tubului digestic, formarea de riduri cutanate permanente, sporirea riscului de orbire, aparitia periodontozei sau a bolii Gum si diminuarea capacitatii de perceptie a gustului si a mirosului.

Mai presus de atat, specialistii atrag atentia asupra faptului ca tutunul poate determina aparitia tulburarilor de fertilitate sau chiar instalarea impotentei. Drept urmare, fumatul excesiv la persoanele de sex masculin poate determina o productie mult mai mica de spermatozoizi sau chiar secretia de spermatozoizi cu anomalii structurale sau de mobilitate sau obstructionarea vaselor sanguine de la nivelul musculaturii penile. In ceea ce priveste organismul persoanelor de sex feminin, tutunul poate determina aparitia de cicluri menstruale neregulate sau absenta acestora, instalarea mai devreme cu unul sau doi anifata de normal a menopauzei, aparitia cancerului cervical si susceptibilitatea de producere a unui infarct la persoanele de sex feminin cu varste mai inaintate de treizeci si cince de ani care urmeaza tratamente cu anticonceptionale.
Intreruperea fumatului pe perioada desfasurarii sarcinii este foarte importanta deoarece, in aceste conditii fumatul afecteaza atat starea de sanatate a mamei, cat si pe cea a fatului. Substantele toxice continute de tutun sporesc riscul producerii unui avort spontan precum si riscul de dezvoltare a unor anomalii severe la nou - nascuti.

Pentru inlaturarea acestor neplaceri nu este necesara decat putina motivatie si autodisciplina. Pentru simplificarea procesului de renuntare la obiceiul de a fuma, persoanele fumatoare se pot adresa medicului de familie sau unui medic specialist care le pot indruma spre persoane calificate pentru a le acorda ajutorul necesar sau pot sa prescrie direct un tratament corespunzator.

Bibliografie

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Smoking_effects_on_your_body?OpenDocument