Termen cautat

Efectele tutunului asupra sarcinii si a dezvoltarii nou-nascutului


Autor: george
Categorii
Imagini

La fel ca orice alta substanta care ajunge in corpul mamei (fie ca este hranitoare sau nociva) si nicotina, substanta activa prezenta in fumul de tigara este transportata prin cordonul ombilical pana la fetus. Acest lucru este posibil deoarece nicotina este asimilata cu usurinta de organismsi prin intermediului sangelui la nivelul intregului corp.

Ceea ce multa lume tinde sa nu ia in considerare este faptul ca fumatul excesiv poate sa aiba efecte devastatoare si asupra fertilitatii unui cuplu, indiferent daca este vorba despre un singur partener care fumeaza sau amandoi. Astfel, studiile statistice au demonstrat faptul ca fertilitatea in cazul unei femei de 20 de ani care fumeaza este asemanatoare cu cea a unei femei de 30 de ani, dar care nu a fumat niciodata. In acelasi mod, la barbati cantitatea si calitatea spermei este mai scazuta cu aproximativ 15% in cazul fumatorilor.


Efectele fumatului in timpul sarcinii

In timpul sarcinii fetusul se dezvolta si se hraneste cu ajutorul cordonului ombilical ce face legantura intre lichiul amniotic si organismul mamei. Prin urmare este vital ca in aceasta perioada viitoarea mamica sa fie extrem de atenta in privinta mentinerii unei alimentatii sanatoase si echilibrate. In acelasi fel, daca femeia care asteapta un copil este fumatoare, nicotina nu va afecta numai organismul acesteia ci odata asimilata in sange va fi transmisa si copilului prin cordonul ombilical, efectele fiind dintre cele mai devastatoare:

  • exista riscul unei nasteri premature, caz in care greutatea copilului va fi cu mult sub media normala (mai putin de 2.5 kg);
  • greutatea la nastere va fi cu cel putin 200g mai mica decat media normala a unui copil la nastere (implicit, cu cat femeia fumeaza mai mult, cu atat mai mica va fi greutatea bebelusului sau);
  • organele vitale vor fi cu mult mai mici decat este normal;
  • functionarea necorespunzatoare a plamanilor;
  • exista de 2 ori mai multe sanse ca acesti copii sa dezvolte sindromul mortii subite infantile;
  • sistemul imunitar va fi mult mai slabit, ceea ce va face ca respectivul copil sa fie mult mai vulnerabil in fata unei game destul de vaste de boli. Mai mult decat atat, statistic vorbind nou-nascutii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii aproximativ 15 tigari pe zi, prezinta o medie de spitalizare de 2 ori mai mare in primele 8 luni de viata decat restul nau-nascutilor;
  • sunt mult mai predispusi sa dezvolte in timpul copilariei boli dureroase, precum inflamatii si bronsite cronice;
  • sunt mult mai predispusi sa devina ei insisi fumatori;
  • sistemul cerebral poate fi afectat iremediabil, copilul fiind predispus sa dezvolte probleme de invatare si asimilare a informatiilor, probleme comportamentale, si chiar un nivel destul de scazut al IQ-ului.

In general, incepand cu saptamanile 14-16 fetusul ar trebui sa ia in greutate, insa daca pana in acest stadiu viitoarea mamica nu a renuntat la fumat este foarte probabil ca dezvoltatea copilului sa stagneze. Una dintre explicatiile oferite este specialisti consta in faptul ca substantele nocive eliberate de aprinderea tigarii (cu precadere monoxiodul de carbon care se leaga de hemoglobina) impiedica oxigenul sa ajunga pana la fetus. Toate aceste efecte neplacute care pot sa marcheze decisiv viata copilului dumneavoastra pot fi evitate daca veti alege ca in timpul sarcinii, sa eliminati tentatia de a va aprinde o tigara. Mai mult decat atat, s-a dovedit faptul ca daca o femeie renunta la fumat la jumatatea perioadei de sarcina, exista sanse considerabile ca nou-nascutul sa fie la fel de bine dezvoltat ca si un nou-nascut al carei mama este nefumatoare. Alte studii au relevat faptul ca fumatul moderat in timpul sarcinii poate fi mult mai nociv asupra sanatati fetusului, explicatia constand in faptul in astfel de cazuri gradul de inhalare al fumului este mai intens.

Daca veti decide totusi sa renuntati la fumat este bine sa stiti ca puteti apela la ajutor de specialitate care se poate concretiza fie sub forma unor sedinte de consiliere (care au rolul de a combate dependenta psihica de nicotina), fie sub forma anumitor produse special create pentru a scadea treptat nivelul de nicotina, fara a introduce in organism si alte substante nocive.

Bibliografie

http://www.netdoctor.co.uk/health_advice/facts/pregnantsmoking.htm -Tutun
http://www.babycenter.com/0_how-smoking-during-pregnancy-affects-you-and-your-baby_1405720.bc?page=1