Termen cautat

Efectele tutunului asupra sistemului digestiv


Categorii
Imagini

Efectele nocive ale fumatului asupra organismului sunt bine cunoscute, la fel ca si faptul ca fumul de tigara influenteaza activitatea tuturor sistemelor si a aparatelor din organismul uman, inclusiv activitatea sistemului digestiv. Aceasta influenta nociva a fumatului asupra organismului se datoreaza celor aproximativ 4.000 de substante toxice identificate pana in prezent ca fiind componente ale acestuia. Mai presus de atat, fumatul in exces si pentru o perioada indelungata de timp sporeste susceptibilitatea dezvoltarii de arsuri gastrice, ulcere peptice, bolii Crohn sau a unor forme de neoplazii ale tubului digestiv, cavitatii bucale, amigdalelor sau a esofagului. Studiile desfasurate de cercetatorii de specialitate in domeniu au dovedit faptul ca fumatul excesiv reprezinta una dintre cauzele determinante active ale cancerului colo - rectal si a unor disfunctii organice digestive precum flatulenta sau balonarea, care desi nu sunt la fel de severe, induc un disconfort permanent persoanelor afectate.

  • Arsurile gastrice

In cazul dobandirii de arsuri gastrice, pacientii resimt senzatii de arsura la nivelul partii superioare a abdomenului sau la nivel toracal, ca urmare a manifestarii refluxului de acid stomacal. Specialistii in domeniu avertizeaza ca fumatul pentru o perioada indelungata de timp poate sa slabeasca sfincterul esofagian superior cau valva care separa stomacul de esofag, fapt care are ca si consecinta imposibilitatea sfincterului esofagian superior de prevenire a regurgitarii acidului gastric la nivelul esofagului.

  • Afectiuni hepatice

Unul dintre cele mai importante roluri ale ficatului este de a metaboliza substante precum drogurile, alcoolul si altfel de toxine in asa fel incat acestea sa se poata elimina din organism in scurt timp. Cu toate acestea, fumatul poate sa lezeze organul diminuandu-i capacitatea de procesare a acestor toxine. Mai presus de atat, fumatul in exces poate inrautati unele afectiuni hepatice care au fost asociate cu un consum in exces de bauturi alcoolice. Cu toate acestea, efectele nocive se remit in conditiile renuntarii la fumat.

  • Ulcere peptice

Un ulcer peptic reprezinta o leziune formata la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale. Duodenul reprezinta portiunea superioara a intestinului subtire. Ulcerele peptice incep sa se manifeste simptomatic in conditiile in care acidul gastric si sucurile digestive incep sa afecteze structura stomacala, duodenala si esofagiana. Mai presus de atat, studiile desfasurate de specialistii in domeniu au evidentiat faptul ca fumatul diminueaza capacitatea pancreasului de a secreta bicarbonatul de sodiu, substanta care neutralizeaza acidul gastric. Totusi, efectul se remite in urma trecerii a treizeci de minute dupa fumarea ultimei tigari.

  • Boala Crohn

Boala Crohn este inclusa in categoria bolilor inflamatorii intestinale, afectiune manifestata prin inflamarea cu evolutie conica si ulcerarea unor regiuni ale tractului digestiv. Ulcerele sau ranile deschise prezente la nivelul peretilor intestinali si tesuturile inflamate pot sa prezinta si tumefactii, congestionarea regiunii sau chiar aparitia sangerarilor, fapt care determina manifestarea unor simptome precum diareea cu sange sau melena, resimtirea de dureri si de crampe abdominale. Mai presus de atat, specialistii in domeniu afirma ca atat persoanele care fumeaza activ, cat si cele care au renuntat la acest obicei sunt expuse aceluiasi grad de risc de dezvoltare odata cu trecerea timpului a acestei patologii, fapt cu atat mai ingrijorator pentru persoanele deja diagnosticate cu boala Crohn. Pana in prezent, motivele pentru care fumatul sporeste gradul de susceptibilitate pentru dobandirea acestei conditii medicale consta in scaderea activitatii sistemului de autoaparare la nivel intestinal, sporirea gradului de vascularizare la nivel intestinal si diminuarea eficientei sistemului imunitar, care determina aparitia inflamatiilor la nivelul anselor intestinale.

  • Colita ulcerata

Colita ulcerata este inclusa in categoria bolilor inflamatorii intestinale ( BII ) si se manifesta prin inflamarea cu caracter cronic a colonului. Mai presus de atat, aceasta patologie este specifica persoanelor nefumatoare, astfel incat in cazul persoanelor care fumeaza, simptomatologia colitei ulcerate are o manifestare mai putin pregnanta.

Bibliografie

http://yourtotalhealth.ivillage.com/smoking-digestive-system.html?pageNum=1