Termen cautat

Efectul barbituratilor asupra organismului


Autor: george

Barbituratii au fost folositi pentru efectele lor terapeutice la inceputul secolului XX, castigand insa popularitate abia in anii '60 si '70 datorita capacitatii acestora de a trata starile de anxietate, insomnie sau disfunctii datorate atacurilor de apoplexie. Barbituratii intra in categoria medicamentelor sedativ-hipnotice, recomandate de medicii specialisti pentru capacitatea de a scadea intensitatea atacurilor de apoplexie si de a induce somnul. Cu toate acestea datorita gradului extrex de mare de dependenta, in prezent barbituartii au fost inlocuiti cu un grup de sedativ-hipnotice mult mai sigur, numit benzodiazepine. Modul de administrare al barbiturailor variaza de la pastile pana la injectii intravenoase si intramusculare. Mai mult decat atat barbituratii pot fi clasificati in functie de durata efectului asupra organismului uman, astfel incat cei mai puternici pot produce efecte care sa dureze pana la 2 zile.

Cauzele si simptomatologia dependentei de barbiturati

Studiile realizate recent au demonstrat faptul ca barbituratii isi datoreaza mare parte din popularitate combinarii cu un alt drog deosebit de puternic, ale carui efecte sunt insa opuse celor create de barbituratisi anume cocaina. Astfel, in vreme ce cocaina induce stari de exaltare si chiar euforie, crescand ritmul cardiac, barbituratii ofera exact efectul opus. In plus, specialistii afirma ca folosirea barbituratilor ca substante stupefiante a inregistrat o crestere in randul tinerilor datorita faptului ca acestia sunt informati cu privire la numarul mare e victime facute de acest medicament in perioada anilor '70.

In ceea ce priveste simptomatologia dependentei de barbiturati, manifestarile variaza in functie de cantitatea administrata. Astfel, in doze mici si moderate, barbituratii pot provoca senzatii de dezinhibitie in relatiile interumane, senzatii de somnolenta sau intoxicare, precum si incoerenta in limbaj si stari de confuzie. De asemenea, consumati in cantitati mari barbituratii pot fi extrem de nocivi pentru organism, ducand la coma sau chiar moarte. Mai mult decat atat, specialistii avertizeaza asupra faptului ca barbituratii pot fi chiar mai periculosi in combinatie cu alcoolul sau alte substante ce creeaza dependenta.

Asemenea oricarei alte substante care creeaza dependenta, sevrajul de barbiturati poate conduce la manifestari precum insomnii, stari de agitatie, dar si halucinatii, febra si atacuri de apoplexie in functie de gradul de dependenta al fiecarui organism. In plus, medicii specialisti avertizeaza asupra faptului ca barbituratii pot avea efecte ireversibile asupra dezvoltarii fetusului daca sunt administrati in timpul sarcinii.


Metodele de tratament ale dependentei de barbiturati

Trebuie sa stiti ca in prezent exista cateva teste simple care pot determina concentratia de barbiturati din sange, fiind astfel stabilit gradul de dependenta al unui individ. Aceste teste variaza de la prelevarea unei mostre de urina, sau electrocardiograma.

Odata ce rezultatele testelor vorfi interpretate de medicul specialist, acesta poate dispune inceperea tratamentului de detoxifiere, insa cel mai probabil, pe langa tratamentul medicamentos pentru ameliorarea simptoamelor sevrajului, acesta va dispune urmarea unor sedinte de terapie de grup sau de consiliere. Mai mult decat atat este foarte important ca in aceasta perioada pacientul sa primeasca tot spirjinul din partea familiei si a personalului medical, intrucat severitatea sevrajului poate fi destul de ridicata, in functie de gradul de dependenta.

Bibliografie

http://www.emedicinehealth.com/barbiturate_abuse/article_em.htm