Termen cautat

Efectul tigarilor asupra bolilor de inima


Autor: george
Categorii
Imagini

Fumatul, fie ca se realizeaza pasiv sau activ, este in prezent unul dintre factorii cu cel mai mare grad de risc in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor de inima. Mai mult decat atat statisticile demonstreaza faptul ca aproximativ
40% dintre cei care au fost diagnosticati cu anumite afectiuni cardiace, datoreaza acest fapt expunerii prelungite la fumul de tigara.

Functionarea cordului in parametrii normali depinde de o cantitate suficienta de oxigen, primita cu ajutorul celor doua artere coronariene. Cu timpul insa, la nivelul peretilor coronarieni sunt acumulate depozite de grasime ce ingreuneaza circulatia sanguina la acest nivel, conditie medicala ce poarta denumirea de arteroscleroza.

O alta afectiune cardiaca extrem de periculoasa este infarctul miocardic, manifestat datorita formari unui cheag de sange la nivelul arterelor, fapt ce impiedica sangele sa ajunga la acest organ. Specialistii avertizeaza asupra faptului ca netratata in timp optim aceasta conditie medicala poate duce la lezarea permanenta a muschiului cardiac. Mai mult decat atat, fumatul excesiv si pentru perioade de timp indelungate poate provoca afectiuni ale sistemului respirator fapt ce duce in timp la dificultati ale vascularizarii la nivelul mainilor si picioarelor, boli arteriale periferice, formarea cheagurilor de sange, infectii, gangrene sau chiar necesitatea amputarii unor membre.

Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca daca alegeti sa nu fumati nu inseamna ca sunteti ferit de efectele nocive ale tigarilor. Dimpotriva, specialistii sustin ca fumatorii pasivi sunt expusi unui factor de risc mai mare si asta cu atat mai mult cu cat aprinderea unei tigari elibereaza in atmosfera aproximativ 4000 de substante toxice, majoritatea fiind direct corelate cu anumite forme de cancer. In plus, statisticile au relevat faptul ca aproximativ 25-30% dintre fumatorii pasivi dezvolta afectiuni ale inimii datorita expunerii la fumul de tigara, precum si sporirea unor factori de risc dupa cum urmeaza:

  • creste riscul aparitiei atacului de cord de 2 pana la 6 ori;
  • creste riscul dezvoltarii unor afectiuni ale inimii in cazul femeilor care recurg la tratament contraceptiv pe baza de anticonceptionale;
  • creste riscul de infarct cu pana la 3 ori;
  • creste riscul bolilor arteriale periferice cu pana la 5 ori (aceasta conditie medicala este extrem de periculoasa deoarece poate evolua in gangrene);

Specialistii in domeniu avertizeaza ca desi riscul aparitiei acestor conditii medicale se manifesta la fiecare dintre noi, acesta este totusi sporit de factorii nocivi regasiti in compozitia unei tigari. Mai mult decat atat aproximativ 80% dintre persoanele care fumeaza provin din medii familiale cu parinti fumatori, si prin urmare, intr-un mod mai mult sau mai putin direct le a fost indusa ideea de acceptabilitate fata de tigari. Prin urmare, este recomandat sa renuntati la tigari inca inainte de venirea pe lume a unui copil, astfel incat sa eliminati pe cat posibil riscul ca si copilul dumneavoastra sa ia calea acestui viciu.

Bibliografie

http://my.clevelandclinic.org/heart/prevention/smoking/smoking_hrtds.aspx
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Smoking_and_heart_disease_the_facts?OpenDocument