Termen cautat

Efectul tutunului asupra bolilor mentale


Autor: george
Categorii
Imagini

Se vorbeste tot mai des de efectele nocive ale tutunului asupra organismului, insa specialistii avertizeaza asupra faptului ca unul dintre factorii cu cel mai mare grad de risc in aceasta privinta este sanatatea mentala. Mai mult decat atat studiile statistice au relevat faptul ca un procent de 75% pana la 90% dintre persoanele dependente de tutun au fost diagnosticate cu schizofrenie. In plus, in functie de gradul de dependenta al fiecarui individ, perioada de sevraj poate declansa dezvoltarea anumitor conditii medicale precum depresii majore sau distimie.

Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca de cele mai multe ori dependenta de tutun este asociata si cu alte vicii, precum cosumul de alcool sau de stupefiante. Indiferent insa de circumstante, studiile de specialitate au relevat faptul ca nicotina (una dintre substantele active regasite in compozitia unei tigari) actioneaza asupra creierului facilitand eliberarea in organism a dopaminei, serotoninei si norepinefrinei. Eliberati in cantitati normale, acesti neurotransmitatori sunt asociati cu mentinerea sanatatii mentale, insa in momentul in care nivelul acestora depaseste parametrii optimi, medicii specialisti sustin ca pot fi direct raspunzatori de dezvoltarea anumitor afectiuni mentale, precum:

  • depresii, distimie sau tulburari bipolare;
  • tulburare de anxietate generalizata (TAG);
  • deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD).

Mai mult decat atat, un studiu realizat recent a relevat faptul ca multi dintre cei dependenti de tigari, recurg la acest viciu datorita capacitatii nicotinei de a reduce starea de anxietate, precum si stresul cotidian. Punand insa in balanta avantajul acestor efecte pe termen scurt impreuna cu efectele nocive pe care tutunul le poate manifesta pe un termen mai lung vom constata cu siguranta ca riscul este totusi mult prea mare. Mai mult decat atat, specialistii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste efectul tigarilor asupra metabolismului anumitor medicamente, acestea avand capacitatea de a le scadea gradul de eficacitate, ducand in cele din urma la marirea progresiva a dozei zilnice a tratamentului.

Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca perioada sevrajului de tutun, poate fi o perioada extrem de dificila pentru persoana dependenta, ducand chiar la manifestari severe, precum stari de depresie, schimbari bruste ale starii de spirit, insomniisau irascibilitate, in functie de gradul de dependenta al fecarei persoane. Tocmai de aceea este foarte important ca in aceasta perioada pacientul sa primeasca tot sprijinul necesar din partea familiei, precum si a personalului de specialitate. In plus, cel mai probabil medicul specialist va dispune, pe langa tratamentul medicamentos, si urmarea anumitor sedinte de terapie de grup sau de consilierea individuala. Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este faptul ca tutunul nu afecteaza doar sanatatea mentala a fiecarui individ, ci dimpotriva substantele nocive care intra in compozitia acestora afecteaza intregul organism, actionand ca factori activi in dezvoltarea anumitor conditii medicale, precum diverse forme de cancer (cancer al plamanilor, al ficatului sau traheei, cancer mamar sau bucal, etc), dar si afectiuni ale inimii sau ale sistemului reproducator.

Bibliografie

http://yourtotalhealth.ivillage.com/smoking-mental-disorders.html?pageNum=1