Termen cautat

Electroacupunctura ca metoda de tratament a alcoolismului


Autor: george
Categorii
Imagini

Unul dintre cele mai severe obstacole in ceea ce priveste vindecarea dependentei de alcool este constituita de intensitatea simptoamelor aparute in perioada de sevraj. Tocmai de aceea, asa cum arata un studiu statistic, multe dintre persoanele care incearca sa renunte la dependenta de alcool, esueaza in acest demers. In acest sens, specialistii incearca implementarea unui program de terapie bazat pe electroacupunctura (combinarea tehnicilor de acupunctura cu stimularea electrica), care are ca scop actiunea asupra opiatelor endogene (produse in mod natural la nivelul creierului), astfel incat nevoia organismului de a primi alcool sa nu mai fie resimtita atat de intens.

Aflandu-se in stadiul de experiment, cercetatorii americani au efectuat un studiu pe cobai, care dupa ce au fost deprinsi sa consume in mod voluntar alcool, au fost supusi unei perioade de sevraj. In plus, unii dintre acesti cobai au primit inainte de incepere sedintelor de electroacupunctura, un tratament pe baza de naltrexon (produs medicamentos care blocheaza efectul opiatelor), astfel incat cercetatorii sa poata observa efectul opiatelor asupra sedintelor de electroacupunctura. Dupa ce acesti pasi au fost urmati, si tratamentul cu electroacupunctura a fost aplicat, cercetatorii au putut constata o ameliorare a sevrajului, precum si a dorintei cobailor de a consuma alcool. Mai mult decat atat, specialistii au putut observa si, ca in cazul cobailor care au primit naltrexon, efectul acestei metode de tratament a fost blocat.

Ceea ce trebuie sa constientizam este faptul ca pe masura ce studiile in acest domeniu vor avansa, este foarte posibil ca in curand alcoolismul sa poata fi trata tpe baza sedintelor de electroacupunctura, fiind in acest fel diminuata nu numai intensitatea simptomatologiei perioadei de sevrajci si riscul recurentei acestei boli.

Bibliografie

http://nccam.nih.gov/research/results/spotlight/022609.htm

Comentarii