Termen cautat

Inhalantii si modul de actiune asupra organsimului


Autor: george
Categorii
Imagini

Inhalantii reprezinta vapori chimici care pot fi respirati, avand un efect psihoactiv asupra organsimului. In plus, acestia sunt destul de populari in randul consumatorilor de substante stupefiante datorita faptului ca pot fi regasiti in compozitia nenumaratelor produse de curatenie si ingrijire folosite in gospodarie, precum solventi, aerosoli si gaze.

1. Solventi volatili
Solventii volatili sunt substante folosite cu scopuri industriale, artistice si de ingrijire. Din aceasta categorie fac parte dizolvantii, degresantii, lichidele de curatat, gazolina, pasta corectoaresau lichidele de curatat si intretinere a mecanismelor electronice.

2. Aerosolii
Aerosolii sunt compusi ce regasesc in alcatuirea lor produse precum aerosoli pe baza de carburanti si solventi specifici, intrand in alcatuirea unor produse precum vopsea spray, deodoranti, spray fixativ, produse pentru intretinerea si curatarea computerului sub forma de spraysi spray-uri pe baza de ulei vegetal.

3. Gaze
Acestea sunt produse pentru intretinere si curatenie folosite in gospodarie, incluzand butan, propan, gaze refrigerante, precum si anestezice medicale, precum cloroform, halotan, sau oxid nitric (gaz de ras).

4. Nitrati
Nitratii organici includ substante precum ciclohexil, butil, sau nitrat de amil, acesta din urma fiind folosit si pentru anumite practici medicale. De asemenea, de cele mai multe ori nitratii volatili pot fi gasiti in tuburi mici maro, etichetate in functie de utilizarea acestora, precum lichid de curatare a capului video, de citire sau a unei imprimante, odorizant de camera, lichid pentru curatarea produselor din pielesau lichid aromatic.

Modul de "prizare" al inhalantilor si efecte adverse
De cele mai multe ori aceste produse sunt inhalate direct din tuburile in care sunt imbuteliate, sau folosind un obiect (adesea material textil) imbibat cu unul dintre aceste produse, pe care consumatorul il tine aproape de fata sa. Ceea ce trebuie sa constientizam insa este faptul ca asemenea oricarei alte substante stupefiantesi inhalantii pot avea efecte nocive asupra organismului, ducand la dezvoltarea unor conditii medicale severe si uneori ireversibile, precum:

 • intoxicatie;
 • pierderea cunostintei;
 • insuficienta cardiaca;
 • sufocare;
 • leziuni la nivelul cavitatii bucale, a traheei, si a plamanilor;
 • leziuni la nivelul creierului, al ficatului si al rinichilor;
 • pierderea auzului;
 • leziuni la nivelul sistemului nervos central;
 • afectiuni ale vazului;
 • spasme musculare (de obicei la nivelul membrelor);
 • amnezie;
 • disfunctii ale capacitatii cognitive;
 • leziuni ale maduvei osoase;
 • disfunctii ale sistemului imunitar;
 • cresterea riscului de deces.

Trebuie sa stiti ca manifestarile acestor simptoame depind foarte mult de tipul substantei inhalate, de cantitatea acesteia, precum si de raspunsul fiecarui organism. De asemenea, exista anumite conditii medicale ce pot aparea in urma unei singure inhalari, precum moarte subita prin inhalare (asociata inhalarii de butan, propan si substante chimice din aerosoli), sufocare (asociata inlocuirii oxigenului din organism cu substanta inhalata), sau chiar dependenta fata de aceste substante (ceea ce va duce in timp la incapacitatea individului de a gandi limpede, precum si la disfunctii neurologice).

Medicii specialisti sustin ca exista anumite persoane care folosesc inhalantii pentru capacitatea acestora de a induce o stare similara intoxicatiei alcoolice. Cu toate acestea, in momentul inhalarii unei cantitati mari de asemenea substante exista riscul aparitiei amneziei, pierderea capacitatii de a percepe realitatea inconjuratoaresau chiar pierderea cunostintei.

Bibliografie

http://alcoholism.about.com/od/inhalants/a/inhalants.htm