Termen cautat

Metoda de folosire a etilotestului


Autor: george
Categorii
Imagini

Etilotestul este un aparat folosit pentru determinarea concentratiei de alcool in sange, prin stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat. In prezent pe piata pot fi gasite numeroase variante ale etilotestului, unele electronice, altele manuale. Astfel, una dintre cele mai intalnite variante ale etilotestului manual necesita ca persoan testata sa sufle intr-un balon, in mod continuu pana cand acesta se umfla, dupa care aerul din balon va fi eliberat intr-un tub de sticla ce contine trei benzi din cristale galbene. In functie de cantitatea de alcool din aerul expirat culoarea cristalelor se va modifica de la galben la verde. Astfel, daca o singura banda de cristale devine verde, nivelul alcoolemiei este de maxim 0.05‰, 2 benzi indica un nivel situat intre 0.05-0.10‰ , in vreme ce colorarea in verde a tuturor celor 3 benzi indica un nivel al alcoolemiei situat intre 0.10-0.15‰. Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca pentru ca rezultatele etilotestului sa fie concludente este necesar sa efectuati testul la minim 15 minute dupa ce ati consumat alcool, si minim 1 minut dupa ce ati fumat.

Concentratia de alcool in sange

Concentratia de alcool in sange se exprima in "promil" (‰), ceea ce inseamna ca o alcoolemie de 1‰, reprezinta un mililitru de alcool pur pe un litru de sange. Astfel, in momentul in care nivelul alcoolemiei ajunge la o concentratie de 0.02-0.03‰, aceasta se va manifesta printr-o stare de relaxare si dezinhibitie, in vreme ce in momentul in care alcoolemia ajunge la 0.05-0.10‰ persoana respectiva va resimti o dificultate in coordonarea membrelor si implicit in mentinerea echilibrului , precum si cresterea perioadei de reactiesi incapacitatea de a gandi lucid. In multe tari legislatia in vigoare a stabilit limita legala a alcoolemiei la un nivel de 0.08‰, stadiu in care persoana in cauza este considerata in stadiu de intoxicatie alcoolica (cu toate acestea trebuie sa stiti ca exista tari unde limita legala a alcoolemiei este chiar mai scazuta).

Desi limita legala a concentratiei de alcool in sange a fost stabilita la 0.08‰ in majoritatea tarilor, este foarte important ca constientizati ca abilitatile de a sofa, precum si reactia organismului la o anumita cantitate de alcool variaza extrem de mult in functie de fiecare individ. De exemplu, o persoana care consuma alcool doar ocazional, si care are o alcoolemie de doar 0.02 ‰ poate sa aiba un timp de raspuns la mediul exterior mai mic decat o persoana cu o alcoolemie de 0.05‰, dar care consuma alcool cu regularitate. De asemenea, rapiditatea patrunderii alcoolului in sange variaza destul de mult si in functie de modul de a bea (mai repede, sau mai lent), precum si de concentratia de alcool a fiecarei bauturisau starea stomacului.

Bibliografie

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003632.htm