Termen cautat

Metode eficiente de a renunta la fumat


Autor: george
Categorii
Imagini

Cu siguranta orice fumator a incercat sa renunte la dependenta de tigari macar o data in viata, constatand de fiecare data cat de dificil poate fi acest demers. In plus, asa cum au demonstrat studiile realizate in acest domeniu, ceea ce face ca dependenta de tigari sa fie atat de intensa este nicotina, unul dintre compusii activi ai tutunului. Tocmai de aceea, in prezent au fost scoase pe piata farmaceutica diverse produse care au capacitatea de a suplini efectele nicotinei asupra organismului, astfel incat simptomatologia sevrajului sa fie ameliorata pe cat posibil.

1. Plasturele cu nicotina
Plasturii cu nicotina se aplica direct pe piele si functioneaza prin eliberarea unei cantitati mai mici de nicotina in sange. Spre deosebire de tigari, insa, intervalul de timp in care nicotina trece de nivelul pielii pentru a ajunge in sange si plamani este de aproximativ 3 ore. Specialistii avertizeaza asupra faptului ca plasturii cu nicotina nu au acelasi mod de intrebuintare asemenea unei tigari, ci dimpotriva trebuie purtati constant timp de 24 de ore. De asemenea, unele persoane pot sa prezinte anumite reactii alergice precum iritatii ale pielii, stari de ameteala, cresterea ritmului cardiac, insomnii, dureri de cap sau greatasi tocmai de aceea este indicat ca in momentul in care prezentati aceste simptoame sa va adresati medicului specialist.

2. Guma de mestecat cu nicotina
Ceea ce trebuie sa stiti despre guma de mestecat cu nicotina este faptul ca aceasta nu este menita sa fie mestecata ca oricare alt tip de guma. Astfel, in momentul in care introduceti guma in gura mestecati-o doar de cateva ori pentru a o sfaramasi apoi plasati-o undeva lipita de partea interioara a obrazului. In acest fel nicotina va ajunge in fluxul sanguin, de unde va fi transportata la nivelul palmanilor si al creierului. Mai mult decat atat, spre deosebire de plasture timpul in care nicotina ajunge in organism prin intermediul gumei de mestecat cu nicotina este redus la doar cateva minute.
Guma de mestecat cu nicotina poate fi regasita in orice farmacii in doze la 2 mg pentru cei care fumeaza doar cateva tigari pe zisi in doze de 4 mg pentru cei care sunt obisnuiti sa fumeze mai mult de 25 de tigari pe zi. Cu toate acestea specialistii avertizeaza asupra faptului ca doza zilnica trebuie sa fie de maxim 24 de gume pe zi. De asemenea, pentru ca eficienta acestora sa fie mxima este foarte important sa urmati urmatorii pasi:

  • sa sistati permanent consumul de tigari in momentul inceperii terapiei;
  • nu mancati sau beti nimic cu cel putin 15 minute inainte sa mestecati guma cu nicotina;
  • mestecati guma incet si rar timp de 30 de minute pentru a putea elibera in organism continutul de noctina;
  • mestecati o cantitate suficienta de guma astel incat nevoia de a fuma sa fie eliminata (aproximativ 10-15 bucati pe zi);
  • urmati aceasta terapie zilnic, timp de o luna, apoi incepeti sa reduceti gradual cantitatea zilnica;
  • dupa un interval de 3 luni incercati sa mestecati guma cu nicotina cat mai rar;
  • daca aveti senzatia ca in momentul in care mestecati guma, aceasta vi se lipeste prea tare de dinti este bine sa sistati administrarea acestui tip de tratament si sa va adresati medicului specialist.


3. Bomboane cu nicotina
Bomboanele cu nicotina au fost introduse pe piata pentru prima oara in anul 2002, si asemenea gumelor de mestecat cu nicotina, pot fi regasite in doze de 2 mg si 4 mg, iar durata tratamentului este de 12 saptamani. In plus, specialistii avertizeaza asupra faptului ca doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 20 de bomboane. De asemenea exista persoane care pot prezenta reactii adverse la acest tip de tratament, precum dureri dentare, indigestie sau iritatii ale amigdalelor. Prin urmare, daca prezentati acest tip de simptoame este indicat sa va adresati medicului specialist cat mai repede cu putinta.

4. Spray nazal cu nicotina
Sray-ul nazal cu nicotina actioneaza rapid asupra organismului, datorita faptului ca odata ce continutul spray-ului este pulverizat, acesta este rapid asimilat la nivelul membranei nazale. Avand in vedere faptul ca spray-ul nazal este cea mai rapida metoda de asimilare a nicotinei la nivelul organismului, medicii specialisti au redus cantitatea maxima la 5 doze zilnice (o doza este echivalentul a 2 pulverizari pentru fiecare nara). De asemenea, studiile de specialitae au demonstrat faptul ca spray-yl nazal cu nicotina poate, la randul sau, sa provoace efecte secundare precum iritatea cailor nazale si a amigdalelorsi prin urmare daca prezentati astfel de simptoame este necesar sa va adresati medicului dumneavoastra specialist.

5. Inhalant cu nicotina
Inhalantul cu nicotina este constituit sub forma unui cilindru de plastic prevazut cu dispozitiv care elibereaza doza de nicotina in momentul in care este actionat. Tratamentul cu inhalant cu nicotina presupune utilizarea a maxim 16 doze zilnice, timp de 12 saptamani. Desi este asemanator unei tigari, inhalantul cu nicotina, nu distribuie aceasta substanta la nivelul plamanilor, ci a cavitatii bucale, si in acest fel aceasta ajunge mult mai greu in fluxul sanguin. Mai mult decat atat, fiecare actionare distribuie aproximativ 400 de pufuri de nicotina, si astfel, specialistii afirma ca efectul maxim este obtinut dupa inhalarea continua timp de 20 de minute. De asemenea, un cilindru de plastic poate fi folosit timp de 20 de minute, avand capacitatea de a elibera 4 mg de nicotina din care doar 2 mg vor fi absorbite de organism.

Efectele secundate ale inhalantului cu nicotina cuprind manifestari precum iritatii la nivelul cavitatii bucale si a amigdalelorsi tuse. Prin urmare, daca aceste simptoame persista este recomandat sa va adresati medicului specialist cat mai repede cu putinta.

6. Pastila cu nicotina
Pastila cu nicotina regaseste in compozitia sa bupropion clorhidrat, fiind administratacu o saptamana inainte de sistarea propriu-zisa a tigarilorsi este continuat timp de inca 7 pana la 12 saptamani dupa aceea. In plus, dozajul trebuie sa inceapa de la 150 mg/zi in primele 3 zile, urmand ca doza sa creasca pana la atingerea cantitatii de 300mg/zi (in acest caz administrarea se va face sub forma a 2 doze zilnice de cate 150mg). De asemenea, trebuie sa stiti ca pastilele cu nicotina prezinta la randul lor efecte adverse, manifestate prin insomnii, sau stari de ameteala, caz in care este recomandat sa va adesati cat mai curand medicului specialist.

Daca in decursul a 7 saptamani nu prezentati progreseve coniderabile este bine sa sistati tratamentul cu pastile cu nicotina si sa incercati alta metoda mai eficienta, insa pentru aceasta este bine sa consultati mai intai medicul specialist.

7. Tableta cu nicotina
Tableta cu nicotina regaseste in compozitia sa un compus activ, numit vareniclina care actioneaza pe de o parte prin reducerea placerii de a fuma, si pe de alta parte ameliorand manifestarile sevrajului de nicotina. Modul de administrate al acestei pilule se face de 2 ori pe zi, timp de 12 saptamani, perioada care insa poate fi dublata pentru a fi siguri ca demersul a avut succes si pacientul nu se va intoarce la viciul sau. De asemenea, trebuie sa stiti ca tableta cu nicotina prezinta reactii adverse precum stari de voma si ameteala, dureri de cap, balonari, insomnii, vise agitatesi anumite schimbari in perceperea gustului.

Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca anumite tipuri de tratamennt, precum pastilutele sau tabletele cu nicotina, dar si inhalantii si spray-ul cu nicotina sunt disponibile numai pe baza de prescriere medicala. In plus, este recomandat ca in momentul in care decideti sa recurgeti la una dintre aceste metode, este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice metoda de tratament pe care o urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale.

Bibliografie

http://www.lungusa.org/site/pp.asp?c=dvLUK9O0E&b=33566