Termen cautat

Tigarile: compozitie si mod de actiune asupra organismului


Categorii
Imagini

In prezent, subiectul legat de efectele nocive ale tigarilor asupra organismului uman este din ce in ce mai dezbatut, fapt care s-a intensificat din cauza studiilor si a cercetarilor care, in numar din ce in ce mai mare, au relevat faptul ca aprinderea unei singure tigari elibereaza o compozitie de 4000 de substante extrem de toxice. Aceste substante sunt responsabile de declansarea a minim 60 de forme de cancer pulmonar sau mamar, totodata, de aparitia a foarte multe conditii medicale severe care includ infarctul, boala coronariana si insuficienta cardiaca.

  • Nicotina

Nicotina reprezinta un insecticid foarte puternic, extrem de nociv pentru sanatatea sistemului nervos central. Continutul a 4 tigari, ceea ce inseamna aproximativ 50 mg nicotina, are capacitatea de a ucide o persoana in numai cateva minute, in cazul in care aceasta cantitate ar fi injectata direct in fluxul sangelui. Insa, in cazul in care este diluata in cadrul compozitiei unei tigari, nicotina va ajunge la nivelul creierului in circa 7 secunde. Aici, substanta va stimula celulele, blocand, totodata, impulsul nervos.

Nicotina mai are si capacitatea de a accelera ritmul cardiac, in acelasi timp, avand si un efect de contractare si de rigidizare a arterelor, lucru care va face ca inima sa trebuiasca sa pulseze mai mult, pe de alta parte, primind o cantitate mai mica de sange. Specialistii in domeniu afirma ca aceasta ar putea sa fie una dintre posibilele explicatii pentru care acele persoana care fumeaza manifesta un risc crescut de dezvoltare a bolilor de la nivelul inimii (risc dublu fata de persoanele care nu au acest obicei nociv). In plus, nicotina este raspunzatoare cu cresterea nivelului de lipide care sunt metabolizate la nivelul organismului, inducand o stare hiperglicemica, fapt care va avea drept rezultat o pofta de mancare mult diminuata.

  • Gudron (tar)

Substantele iritante din compozitia tigarilor blocheaza actiunea cililor pulmonari si din aceasta cauza gudronul se poate depozita fara nici o problema la nivelul plamanilor si in zona tractului respirator, avand drept consecinta innegrirea plamanului.

Din punct de vedere al statisticilor, actiunea tuturor acestor substante cancerigene este foarte bine cunoscuta, aceste substante purtand responsabilitatea faptului ca, in 95% dintre cazurile de fumatori, se va dezvolta cancerul pulmonar. Este important de retinut si faptul ca, atunci cand o persoana decide sa renunte la fumat, va fi nevoie de minim doua zile pentru ca cilii sa isi reia activitatea normala, functionand la un niel optim doar gradual.

  • Monoxidul de carbon

Studiile si statisticile au demonstrat faptul ca o persoana fumatoare va inhala numa de la o singura tigara 3,2% monoxid de carbon, acest lucru devenind cu atat mai nociv si mai periculos cu cat capacitatea acestui gaz toxic si asfixiant de a se lega de hemoglobina o depaseste pe cea a oxigenului de 203 de ori. Hemoglobina reprezinta acel pigment respirator care se gaseste in interiorul eritrocitelor, avand rolul de a transporta oxigenul la nivelul intregului organism uman.

Asadar, din cauza acestei capacitati crescute a monoxidului de carbon de a se lega de hemoglobina, substanta toxica va ajunge sa inlocuiasca oxigenul. Acest fapt va avea drep urmare dezvoltarea unor afectiuni medicale extrem de severe care includ artrita, boli coronariene, formarea unor cheaguri de sange, insuficienta cardiaca, gangrene. Pot, de asemenea, sa apara probleme legate de pierderea capacitatii vizuale sau a reflexelor si chiar probleme de ordin mental. Mai mult, perioada necesara eliminarii monoxidului de carbon din organism este de aproximativ 6 pana la 24 de ore.

  • Substante cu efect iritant

Substantele iritante care se regasesc in compozitia unei tigari detin capacitatea de paralizare si, apoi, de distrugere a cililor aflati la nivelul canalelor bronhice. Aceste canale bronhice sunt responsabile cu filtrarea si curatarea plamanilor de orice substante si organisme care nu sunt benefice pentru sanatate. Substantele toxice au drept rezultat incetinirea ritmului respiratiei, iritarea mucusului pulmonar si, de asemenea, cauzeaza tuse, bronsite cronice sau diferite infectii.

In concluzie, este extrem de important de retinut faptul ca substantele toxice descrise mai sus sunt doar cateva dintre cele care sunt prezente in compozitia unei tigari, lista acestor substante extrem de nocive fiind foarte vasta si incluzand si urmatoarele: benzen, benzopiren, toluen, izopren, nichel, naftilamina, polonium, arsenic, plutoniu, dioxid de carbon, cadmiu, oxid nitric, metan, sulfide, dioxid de nitrogen, etanol, alcool metilic etc.

Bibliografie

http://www.knowledgebase-script.com/demo/article-393.html