Termen cautat

Tratament medical pentru dependenta de alcool


Autor: george
Categorii
Imagini

Simptomatologia sevrajului de alcool se inscrie in prezent in randul celor mai severe manifestarisi prin urmare perioada de detoxifierea a organismului reprezinta o incercare ce poate fi extrem de solicitanta pentru individ. Tocmai de aceea cercetatorii in domeniu au scos pe piata farmaceutica o serie de produse medicamentoase care au menirea de a ameliora simptoamele date de abstinenta de la alcool.

1. Topiramate
Topiramate este un anticonvulsiv care are capacitatea de a stabiliza starea de spirit a unui individ actionand asupra creierului pentru a diminua nivelul de dopamina eliberat in organism. Dopamina este un neurotransmitator care produce o stare de buna dispozitie si relaxare a organismuluisi care in plus este considerata factorul principal al placerii pe care alcoolicii o gasesc in consumul excesiv de alcool. In plus, studiile publicate de cercetatorii americani in anul 2008 au relevat faptul ca topiramate nu numai ca reduce considerabil cantitatea de alcool consumata de o anumita persoana, ci are capacitatea de a reduce indicele masei corporale (BMI), a enzimelor de la nivelul ficatului, tensiunea sistolica si diastolica, nivelul de colesterol, precum si nevoia obsesiva de a consuma alcool.

2. Nefazodon
Nefazodon este un antidepresiv care are capacitatea de a reduce considerabil nevoia organismului de a primi alcool (dependenta fizica), insa datorita faptului ca a fost asociat cu dezvoltarea anumitor afectiuni severe ale ficatului, anumite state precum Canada au decis retragerea acestuia de pe piata. Prin urmare, este indicat ca in momentul in care incepeti tratamentul cu nefazodon, medicul dumneavoastra specialist sa dispuna monitorizarea regulata a functiilor ficatului.

3. Lioresal
Lioresalul este un medicament pentru relaxare musculara, ce are capacitatea de a diminua nevoia organismului de a primi alcool, prin cresterea cantitatii neurotransmitatorului GABA de la nivelul creierului.

4. Ondansetron
Ondansetronul este un medicament prescris de medicii specialisti pentru diminuarea starilor de ameteala si voma cauzate de sedintele de chimioterapie. Cu toate acestea s-a descoperit faptul ca ondansetron-ul este extrem de benefic pentru ameliorarea dependentei fizice de alcool, precum si pentru cresterea capacitatii unei persoane de a se abtine de la consumul de alcool, conditia fiind administrarea acestuia in stadiile de inceput ale alcoolismului.

5. Naltrexon
Acest medicament are capacitatea de a diminua efectele pozitive ale alcoolului, blocand acele parti ale creierului care elibereaza neurotransmitatori responsabili inducerii senzatiei de placere in momentul consumului de alcool. Mai mult decat atat naltrexon-ul da rezultate exceptionale in momentul in care este folosit in combinatie cu sedinte de terapie in grup (Alcoolici Anonimi), sau sedinte de consiliere individuala. Cu toate acestea, asemeni oricarui alt tip de tratament medicamentos, naltrexon-ul prezinta efecte secundate precum stari de voma si ameteala, dureri de cap, anxietate, stari de oboseala, sau insomnie. Ceea ce trebuie sa stii insa este faptul ca se incearca eliminarea acestor reactii adverse prin implementarea pe piata a unei forme injectabile cu naltrexon. Astfel, acest tratament administrat lunar, in combinatie cu sedintele de teratie si-a dovedit eficacitatea in ceea ce priveste tratarea dependentei de alcool.

6. Disulfiram
Disulfiram-ul este un medicament folosit inca din anul 1951, care are capacitatea nu numai de a ameliora dependenta fizica de alcool, ci si de a reduce riscul recurentei acestei boli, actionand asupra stomacului pentru a creea o stare neplacuta in momentul in care persoana in cauza consuma alcool. Astfel, printre simptoamele induse de disulfiram regasim manifestari precum dureri de cap, stari de voma si ameteala, sau scaderea tensiunii arteriale.

7. Campral
In Europa Campralul este destul de popular pentru capacitatea sa de a diminua riscul recurentei alcoolismului, prin reducerea sentimentelor si senzatiilor negative resimtite in perioada de abstinenta. Conform specialistilor, explicatia consta in stimularea producerii de GABA, un aminoacid care actioneaza sub forma de neutrotransmitator la nivel cerebral.

Bibliografie

http://www.addictionrecoveryguide.org/medications/alcoholism/index.html